25 Tanda-Tanda Kanser Yang Ramai Orang Abaikan! Jom Kongsikan…

25 Tanda-Tanda Kanser Yang Ramai Orang Abaikan! Jom Kongsikan…

Kanser adalah pembunuh no 1 kepada manusia, tidak kira lelaki ataupun perempuan, semua orang berisiko untuk mendapat kanser jika tidak menjaga pemakanan dan tidak mengamalkan gaya hidup sihat.

Ada beberapa tanda-tanda awal yang menunjukkan sebenarnya anda mengidap kaser, namun bukan semua orang mengetahuinya. Jangan terlalu ambil mudah dengan tanda-anda ini, anda mungkin boleh menyelamatkan nyawa anda jika anda mengesan kanser lebih cepat!

Ketulan

adalah salah satu yang paling universal dari semua gejala kanser. Jika anda merasakan benjolan yang tidak termasuk, pastikan ia diperiksa. Ketulan boleh didapati semasa mandi rutin anda. Sabun diri dan lari jari-jari anda ke atas badan anda. Sekiranya anda mendapati sesuatu yang tidak jelas, jangan panik. Sesetengah ketulan adalah benigna, tetapi sekiranya benjolan berkembang atau berubah, ia mungkin menjadi tanda kanser.

kencing lebih kerap
 
Kencing dengan begitu kerap bukan sahaja menandakan anda sedang mengalami sakit kencing manis, tetapi jika anda kencing dan rasa sakit dibahagian alat sulit anda, rujuk kepada doktor anda kerana kanser prostat atau pundi kencing juga diberi amaran dengan perubahan kencing.

perubahan pergerakan usus

Jika anda mengalami serangan cirit-birit dan sembelit , tubuh anda mungkin memberi amaran kepada anda tentang masalah yang serius. Perhatikan saiz najis anda. Sekiranya anda mengalami kesakitan yang berterusan di kawasan abdomen, anda pelu buat pemeriksaan doktor.

Senak

Sekiranya anda mengalami sakit hati atau rasa sakit dibahagian perut selepas makan, tubuh anda mungkin memberi amaran kepada anda tentang kanser saluran pencernaan. Kesukaran menelan dan sakit perut yang berterusan adalah tanda tambahan. Jika anda makan terlalu banyak antacid, anda mungkin mahu diperiksa.

Luka di kemaluan

Luka pada kawasan kemaluan seharusnya tidak diabaikan. Sebagai wanita, anda harus menjaga kebersihan dan perlu peka akan kawasan sensitif anda. Jika terdapat luka, cepat-cepat berjumpa doktor wanita dan buat pemeriksaan lanjut.

kehilangan berat badan

Anda suka makan, tetapi tiba-tiba sahaja anda rasa badan anda lesu dan berat badan semakin susut. Kanser mencuri nutrien dan badan anda mula menurunkan berat badan anda. Jika anda kehilangan lebih daripada 10 kg,Anda harus segara berjumpa doktor.

demam tanpa sebab

ia mungkin menjadi tanda bahawa tubuh anda melawan kanser. Jika kanser merebak dari titik asalnya di dalam badan, tubuh anda mula memicu amaran demam. Kanser menyebabkan sistem imun memecah dan jangkitan menyerang. Demam adalah tanda awal limfoma atau leukemia.

Keletihan

Ia adalah satu lagi gejala kanser yang sering diabaikan. Keletihan adalah perkara biasa pada individu yang menderita leukemia atau kanser darah lain. Tubuh anda menjadi lelah apabila anda kehilangan darah juga. Kanser kolon menyebabkan kehilangan darah dan gejala awal kanser khusus ini adalah keletihan. Jika anda berasa sangat letih, anda mungkin mahu pergi ke doktor.

Sakit yang tidak mudah sembuh

Sekiranya anda cedera dan luka anda susah untuk sembuh,ini menunjukkan salah satu gejala kanser. Badan yang sihat tidak akan memakan masa yang lama untuk menyembuhkan kesan luka. Jika luka anda memakan masa yang lama untuk sembuh, malah makin merebak. Anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan doktor dan buat pemeriksaan lanjut.

Warna kulit berubah

Ketahui warna kulit anda. Sekiranya anda mengalami jaundis, hati anda mungkin terjejas. Sekiranya anda gatal, ada kemungkinan kanser ada didalam badan anda.. Sesetengah kanser menghasilkan bahan yang menyebabkan anda gatal. Sekiranya kulit anda menjadi merah atau kuning, pastikan anda berjumpa doktor dengan serta-merta!

Darah dalam air kencing

Jika anda mengesan darah dalam air kencing anda, anda mungkin mempunyai jangkitan atau kanser. Ini mungkin tanda-tanda sama ada kanser prostat atau kanser pundi kencing. Perubahan seperti kebocoran kencing atau ketidakupayaan untuk membuang air kecil adalah tanda amaran penting yang perlu diberi perhatian.

Mol hidung

Jika mol tahi lalat berubah bentuk atau saiz, Anda dinasihati untuk terus berjumpa doktor. Jenis-jenis luka ini boleh mendedahkan kanser di bawahnya. Kulit adalah organ terbesar badan dan ia juga boleh diserang oleh sel-sel kanser.

Lidah mempunyai tompok putih

Orang yang merokok atau mengunyah tembakau selalunya mempunyai leukoplakia. Jika leukoplakia dikesan lebih awal, kanser boleh dihentikan sebelum ia bermula. Jika anda melihat tompok putih pada pipi atau lidah anda, pergi ke hospital untuk pemeriksaan lanjut.

Puting susu berdarah

Jika payudara anda terasa sakit dan puting susu anda mengeluarkan darah. Ian adalah salah satu tanda anda menghidap kanser payudara. Jangan ambil mudah, segera buat pemeriksaan di hospital.

Kesukaran menelan

juga merupakan gejala yang harus anda kenali sebagai potensi untuk kanser. Tumor boleh menyekat tekak atau kerongkong. Sekiranya anda merasakan bahawa makanan sedang melekat pada kerongkong, teruskan segera. Ini tidak normal dan tubuh anda boleh memberitahu anda mengenai kanser esofagus atau perut.

Batuk terlalu lama

Ia adalah satu lagi tanda kanser paru-paru. Sekiranya anda batuk secara berterusan, badan mempunyai masalah. Ini boleh menyebabkan alergi, tetapi jika batuk terus dan batuk produktif, anda perlu diperiksa oleh doktor. Kesakitan ketika bernafas dan sakit dada juga merupakan gejala kanser paru-paru.

Refluks asid kronik

boleh menjadi tanda kanser esofagus. Jika anda dapat melaporkan refluks asid kepada doktor lebih awal, anda boleh mengetahu tahap kanser anda sebelum ia merebak. Lapisan esofagus rapuh dan pendedahan kepada asid perut menyebabkan esofagus Barret, keadaan pramatang. Jangan terlepas pandang refluks asid, Ia boleh menjadi serius!

Sesak nafas

Sesak nafas yang teruk adalah satu tanda bahawa anda sedang mengidap kanser paru-paru. Pada mulanya ianya seperti asthma, tetapi ianya berlanjutan sehingga berhari-hari. Jangan abaikan! Ada perlu membuat pemeriksaan lanjut!

Berpeluh dengan banyak

Berpeluh itu bagus untuk badan, jika langsung tidak mengeluarkan peluh pula menyebabkan badan anda lesu dan mudah gemuk. Tetapi jika terlalu kuat berpeluh, ada kemungkinan badan anda mengalami masalah. Ada sesetengah kanser menjadi lebih agrasif kerana mengeluarkan peluh yang banyak. Jadi sebaiknya jika badan anda terasa tidak normal seperti baisa, sebaiknya anda segera pergi ke hospital.

Sakit ketika melakukan hubungan intim

Kesakitan yang dirasakan ketika bersama suami, mungkin ia menandakan anda sedang mengalami kanser. Jika mahukan kepastian, anda harus segara berjumpa doktor dan membuat pemeriksaan lanjut.

Sakit belakang

kesakitan panggul, dan kembung boleh menjadi amaran kepada anda tentang kanser ovari. Jika anda mengalami simptom ini, anda mungkin ingin diperiksa dengan cepat. Kanser ovari sukar dirawat dan sukar didiagnosis tanpa menghiraukan gejala ini. Mengetahui gejala klasik ini boleh menyelamatkan nyawa anda.

Sesetengah kanser tidak akan memberi amaran, jika anda sudah tahu pun, kemungkinan sudah terlambat untuk merawatnya. Oleh itu anda dinasihatkan untuk mengamalkan pemakanan yang sihat untuk memastikan anda terhindar jauh dari kanser.

.

 

INILAH AKIBATNYA APABILA SELALU MAKAN KAKI AYAM, ANDA PASTI TERKEJUT MENGETAHUINYA!

Kalau pergi ke pasar memang kaki ayam ni ada dijual lambak dengan harga yang murah. Paling sedap kalau masak kari ataupun sup kaki ayam. Tak payah nak makan dengan nasi makan sup kaki ayam macam tu je pun sedap. Tapi, dalam kesedapan kaki ayam tu pernah tak terfikir “akibat” dan kesan makan kaki ayam ni?

Jangan panik! Disini kami kongsikan sebenarnya kaki ayam ni banyak khasiatnya tau. Jom baca:

1. Kaki Ayam Kaya Kolagen

Dalam sebuah kajian yang dilakukan oleh Fakulti Sains Haiwan Universiti Chung-Hsing di Taiwan, terungkap bahawa kaki ayam mengandungi kolagen yang sangat tinggi. Walaupun kadar kolagen alami pada kaki ayam hampir sama dengan kolagen yang banyak dijumpai pada sayuran hijau dan buah-buahan yang banyak mengandung vitamin C. Kolagen adalah salah satu bahan khas yang diperlukan kulit tubuh untuk mengekalkan keanjalan kulit. Manfaat kolagen yang terdapat dalam kaki ayam sangat banyak, antara lain adalah:

i. Kolagen memelihara kesihatan kulit dan membentuk kulit yang anjal kerana menyokong pergantian sel-sel kulit mati dengan sel kulit baru yang lebih cepat.

ii. Kolagen membantu tubuh dalam menyerap kalsium dan protein sehingga membuat tubuh menjadi lebih sihat.

iii. Kolagen dapat meningkatkan pengeluaran sel darah merah kerana bekerja dengan menguatkan struktur pembuluh darah.

iv. Kolagen membantu tubuh dalam menurunkan berat badan kerana boleh meningkatkan metabolisme tubuh terhadap lemak.

v. Kolagen boleh membuat struktur tulang menjadi lebih kuat dan mencegah penyakit kerapuhan tulang.

2. Memelihara Sendi dan Mengurangkan Risiko Tulang Rapuh

Penyakit sakit sendi dan tulang rapuh biasanya banyak terjadi pada orang lanjut usia. Penyebabnya adalah tubuh tidak boleh mendapatkan kalsium dan tulang sudah tidak boleh menyerap kalsium dengan baik. Tapi dengan pengambilan kaki ayam sejak masih muda maka akan memberikan kesan yang berbeza. Bahagian kaki ayam memang hanya terdiri dari kulit, tendon dan tulang. Kandungan kaki ayam yang kaya dengan protein, kalsium, tulang rawan dan kolagen boleh mudah diserap oleh tubuh. Nutrisi ini sangat penting untuk mengukuhkan struktur tulang dan boleh mencegah kerapuhan tulang apabila sudah lanjut usia.

3. Menyembuhkan Cedera

Nutrisi yang dijumpai dalam kaki ayam adalah seperti protein dan kalsium. Kedua-dua nutrisi ini sangat penting untuk membantu menjana semula saraf, otot dan tulang manusia. Kajian yang sudah dilakukan oleh seorang penyelidik di Amerika mendedahkan bahawa potensi nutrisi tersebut boleh membantu menyembuhkan kecederaan. Walaupun keadaan kecederaan tulang belakang dipercayai boleh cepat sembuh dengan memakai makanan yang mengandungi kaki ayam.

4. Menyihatkan Saluran Pencernaan

Kaki ayam boleh dibuat menjadi kuah atau sup yang menyegarkan. Bahagian kaki ayam yang banyak mengandungi jaringan ikat dan tulang rawan yang sangat lazat. Bahkan semua nutrisi seperti protein, kolagen, kondroitin dan Glucosamine juga akan larut apabila dimasak menjadi sup. Khasiat dari pelbagai nutrisi ini juga sangat baik untuk membuat pencernaan menjadi lebih sihat. Kesan dari nutrisi ini juga sangat penting untuk membuat usus menjadi lebih lembut sehingga membuat saluran pencernaan anda menjadi lebih sihat.

5. Menjaga Kesihatan Kuku

Kaki ayam yang sudah dimasak akan mengeluarkan beberapa nutrisi yang sangat penting untuk tubuh. Pati atau beberapa jenis masakan lain dari kaki ayam boleh menghasilkan asid amino, kolagen, glisin, hidroksipolin, dan prolin yang boleh membantu menjaga kesihatan kuku. Kaki ayam yang dimasak biasanya akan mengeluarkan cecair atau gel khas yang banyak mengandungi gelatin. Nutrisi ini membantu tubuh dalam mengolah kalsium dan diserap oleh kuku.

6. Menyihatkan Gusi

Gusi adalah rangkaian kuat yang digunakan untuk menyokong gigi. Beberapa jenis penyakit gusi banyak disebabkan oleh masalah kesihatan gigi yang buruk. Namun boleh juga masalah ini ditimbulkan dari dalam tubuh. Kekurangan vitamin dan beberapa nutrisi lain juga akan membuat masalah pada gusi. Kaki ayam adalah makanan yang banyak mengandung nutrisi dalam jumlah yang sangat banyak. Ada jaringan ikat dan tulang rawan yang boleh berubah menjadi gel kerana mengandungi kolagen, asid amino, dan beberapa zat pembentuk gelatin. Kerana itulah semua zat ini akan memperbaiki keadaan kesihatan gusi.

7. Meningkatkan Sistem Kekebalan Tubuh

Kaki ayam memang terkenal dengan semua nutrisinya yang sangat penting seperti kolagen atau zat pembentuk gelatin. Selain itu ternyata kaki ayam juga mengandungi pelbagai jenis mineral seperti zink, tembaga, magnesium, kalsium dan fosforus. Semua mineral ini diperlukan oleh organ tubuh untuk membina kesihatan dan mengatasi pelbagai jenis penyakit. Dengan pengambilan kaki ayam maka juga boleh meningkatkan sistem kekebalan tubuh.

8. Membentuk Probiotik Semulajadi

Kaki ayam yang banyak mengandungi kolagen dan pelbagai jenis mineral lain ternyata juga boleh membentuk probiotik semula jadi. Agen gelatin yang banyak didapati pada cecair dari rebusan kaki ayam sangat baik dalam membentuk probiotik semula jadi. Probiotik akan membuat tubuh mampu membentuk imuniti semula jadi, menyihatkan usus dan mengatasi masalah saluran pencernaan.

9. Menyeimbangkan Hormon Tubuh

Kaki ayam juga menghasilkan beberapa jenis asid amino yang sangat baik untuk tubuh. Salah satu jenis asid amino yang dilepaskan dari kaki adalah arginin. Ini adalah jenis asid amino yang bermanfaat untuk tubuh. Salah satunya adalah membantu tubuh dalam melepaskan hormon yang menyebabkan perasaan tertekan dan stress. Bahkan arginina juga penting untuk menghasilkan hormon pembiakan baik untuk lelaki dan wanita.

10. Mencegah Kerosakan Rangkaian Tubuh

Manfaat kaki ayam yang terakhir adalah untuk menjaga kerosakan jaringan tubuh. Mempunyai rangkaian tubuh yang kuat memang sangat penting untuk kesihatan. Rangkaian ikat diperlukan untuk otot, tulang dan pelbagai jenis organ badan seperti hati, hempedu dan organ lain. Kaki ayam yang sudah dimasak akan mengeluarkan asid amino kumpulan glisin. Glisin mempunyai fungsi penting untuk mengukuhkan jaringan ikat tubuh, menjaga kesihatan organ tubuh, membantu tubuh dalam mengeluarkan racun-racun tubuh dan juga meningkatkan kualiti saraf sehingga dapat meningkatkan rasa selesa semasa tidur.
Tips Memasak Kaki Ayam
Kaki ayam memang terbukti mengandungi pelbagai nutrisi penting yang bermanfaat untuk membina kesihatan tubuh. Kaki ayam juga boleh membantu memulihkan stamina kerana keletihan, masa pemulihan selepas sakit atau operasi, memulihkan keadaan usus yang bermasalah dan mengatasi alergi terhadap beberapa makanan.

Namun memasak kaki ayam tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Berikut ini adalah beberapa tips untuk memasak kaki ayam dan menghilangkan semua potensi bakteria.

1. Ambil bahagian kaki ayam. Potong paras paha bawah sehingga yang tertinggal benar-benar kaki.
2. Cuci dengan air bersih yang mengalir sehingga semua kotoran boleh keluar. Jika beli kaki ayam dari peniaga maka jangan terus memasaknya tapi cuci semula.
3. Potong semua bahagian kuku kaki ayam untuk menghilangkan bahagian kaki yang kelihatan kotor dan menjijikkan.
4. Rebus kaki ayam dengan air panas selama beberapa minit.
5. Longkang dan hilangkan lapisan kulit keras pada kaki ayam. Lapisan kulit berwarna kuning harus dihilangkan untuk mengurangkan potensi bakteria dan kotoran yang memang tertinggal dalam kaki ayam.
6. Rebus lagi bahagian kaki ayam dan masak sesuai dengan selera anda.
7. Selalu gunakan kaki ayam yang masih segar dan baru dipotong dan jangan memasak kaki ayam yang sudah disimpan lebih dari 48 jam di dalam peti sejuk.

Manfaat kaki ayam memang cukup banyak, namun pastikan anda memasaknya dengan cara yang benar. Kerana kaki ayam harus di cuci dengan bersih agar tidak menimbulkan bakteria yang berbahaya bagi kesihatan.

Sumber PelikDunia

Dia Jadi JANDA Ketika Dalam Labour Room. PUNCANYA Buat Ramai GERAM!

Dia Jadi JANDA Ketika Dalam Labour Room. PUNCANYA Buat Ramai GERAM!

Saya mohon baca confession ni dengan penuh kesabaran sebab cerita ni panjang sangat sebenarnya tapi saya ringkaskan (walau sebenarnya panjang jugak)

DOKTOR NASIHAT BEREHAT

Saya berkahwin 2014.Suami saya yatim piatu. Last year saya disahkan mengandung masa tu saya baru kerja kat public listed company. Diawal kehamilan suami selalu usap perut saya dan pesan kat baby, “make sure papa ada, baru keluar taw”. Pendekkan cite, saya bleeding n doktor nasihatkan untuk bedrest sebab takut keguguran. Setelah berbincang dengan suami, saya berhenti kerja demi anak kami,suami suruh saya balik kampung sebab dia tak sempat nk hantar lunch everyday (doktor xbagi drive,masak).masa tu kandungan 4bulan.

Dipendekkan cite masa kandungan 6bulan saya ke KL ingat nak stay dengan suami smpai beranak tapi suami suruh saya balik sebab dia outstation. Instinct isteri tak pernah salah. Saya dapat rasa ada something wrong. One day, saya jumpa bukti dia memang ada perempuan lain. Dia contact dengan perempuan tu melalui emel masa saya kat KL dengan kandungan 6bulan. So dalam email tu sume tarikh yang dia pegi outstation sebenarnya dia pegi holiday dengan perempuan tu. Siap dengan panggilan future wife. Excited rindu nk jumpa.

SAYA YANG SARA SUAMI SAYA

Bayangkan perasaan saya masa tu mengandung 7bulan and baca sendiri suami bermesra siap bawa pegi holiday. Sedangkan saya isterinya 3tahun, susah senang bersama, tak pernah dia bawa kemana-mana sebab sebelum ni gaji saya lagi tinggi dari dia, saya yang bayarkan kereta dia, belikan motor untuk dia, bayarkan deposit rumah sewa semua. Betul sesetengah orang cakap, bila dah berkahwin, perempuan boleh redha dengan any situation, tapi bila melibatkan perempuan lain, hancur hati tu Allah je tahu.

Dah kantoi tu, saya emel perempuan tu cakap benda sebenar. Betina tu cakap dia xtahu tu suami orang, kalau dia tahu, dia sendiri angkat kaki. Dah kantoi tu, suami saya balik jumpa saya minta maaf and bertaklik, ‘Kalau saya keluar dengan H* lagi, jatuh talak awak’.

Masa ni kandungan 8bulan.Every weekend suami cakap nak pulang ke kelantan, saya tunggu tp tak pernah sampai. Ada je alasan kereta problem, hujan lebat sangat, demam, dan lain-lain. Everyweek ada je alasan tak de duit, so everyweek saya bank in tapi end up tak balik pun. Duit yang sepatutnya saya guna untuk anak saya, saya korbankan asalkan saya dapat jumpa suami saya. Malangnya duit tu suami gunakan untuk betina tu. Masa berlalu dan due date saya tinggal lagi seminggu, banyak benda pelik yang jadi tapi saya cuba tutup mata dan anggap tu perasaan saya sebab hamil.

MAKAN HATI

Tp اَللّهُ tak zalim. Ikhlas saya cakap, saya tak makan, tak tido dan hanya minum segelas susu je sehari sebab terlalu banyak makan hati menunggu suami. Saat orang lain mengandung, dibelai macam puteri, tapi saya, sahkan nak makan benda mengidam, nak tengok suami yang dirindui, nak dengar suara suami pn tinggal impian. Masa tu saya mintak dengan اَللّهُ satu je, izinkan saya peluk suami sebelum saya bersalin.

Saya tak contact family dia sebab suami cakap family dia tak suka saya dan banyak burukkan saya (sebenarnya dia dah plan sume ni sebab tak nak bagi kantoi). Tapi takdir Allah, 3hari sebelum saya bersalin, kantoi segalanya. اَللّهُ buka pintu hati saya contact anak saudara belah dia. Maka terbongkarlah segalanya, seminggu lepas dia bertaklik yang akan jatuh talak sekiranya dia jumpa dgn betina tu, suami bawa betina tu balik kelantan jumpa family dia. Dia cakap nak kawin. Dia cakap saya hamil anak orang lain,kuat main laki sebab tu dia nak kawin lain tapi at the same time suami duk contact saya macan takde pape yang jadi. Kalau dia senyap 3-4 jam, alasan dia g surau/masjid sebab dah insaf dengan ape jadi yang kantoi haritu, so, nk dekatkan diri dengan اَللّهُ.

FITNAH SUAMI TERHADAP SAYA

Takdir اَللّهُ, lepas saya sekeluarga berjumpa family suami, n dengar segala fitnah dia taburkan dekat saya, malam tu suami balik kelantan, dia cakap kat family dia, dia balik nak rujuk dengan saya. Ktorg jumpa kat kedai makan masa tu. Tu last dia suapkan sy, And Thank you اَللّهُ sbb saya boleh peluk dia sebagaimna yang saya minta. Sy tahu hati dia dah tak sayang saya. Cara pandang saya pun saya tahu,dia bukan suami saya yang saya kenal selama 3 tahun. Dia tak lafazkan pun nak rujuk.

Terlalu sakit hati, balik tu saya tidur dgn air mata tapi saya senyum sebab finally, lepas 2 bulan sy boleh tgk suami saya depan saya, sayaboleh peluk dia,tq اَللّهُ. Pagi keesokkan nya saya keluar darah tanda dah nak beranak. Ya اَللّهُ, anak saya dengar pesanan ayah dia. Dia tunggu ayah dia untuk keluar.

Family bawa saya ke hospital, saya masuk labour room suami datang, saya pujuk untuk rujuk time tu jugak. Dia cakap tak payah fikir, beranak dulu. Allahu, dalam hati kepala sy masa tu bukanlah anak tapi bertukarnya status dari isteri kepada janda. Benda tu lagi sakit dari sakit bersalin. Suami duk main fon je masa dalam labour room. Alhamdulillah anak saya dilahirkan dengan mudah, kejap je dalam labouroom,”Doktor, saya dah janda” tu perkataan first yang keluar dari mulut saya berserta air mata. Esok nya terus discharge.

Tapi lepas 5 hari kat rumah, ada daging keluar rupanya uri tak habis and saya kena admit balik. Saya call nak inform saya kena masuk wad,tapi dia tak angkat tapi family dia call dia cakap, dia dengan perempuan tu. Suami contact saya macam biasa, panggil saya sayang tapi dia tak balik pun tengok saya. Yes saya tahu cara dia mmg tak sayangkan saya. Lepas beranak, saya pernah tak layan dia, dia ugut nk bunuh diri.

JANJI DAN BERSUMPAH

Lps tu hari cukur jambul anak. Dia balik,dia datang dan sebelum balik tu dia dah promise dengan ayah saya nk rujuk nak duduk elok-elok n janji nak jaga saya macam dulu. Dan dia bersumpah demi Allah dah takde betina tu. Saya ingat dia betul-betul berubah,tapi bila sy check bag dia, saya jumpa dia ada fon lain yang still contact dgn betina tu n pada hari majlis anak tu, dia cakap kt betina tu yang dia dh lama ceraikan saya and takde pape dgn saya. Ya اَللّهُ, ape kau nak sebenarnya? Kau pujuk rayu tapi sebenarnya kau still ada setan tu.

Saya contact betina tu dia jwb simple “Padan muka xpndai jaga suami.” Sy halau suami masa tu jgk, and lepas tu sy contact sume orang yang rapat dengan suami masa tu. Astagfirullahalazim, ada orang emelkan video suami dengan betina tu duduk berasmara, siap gmbar tak berbaju. Masa tu saya dalam pantang 22 hari, saya terus g court. اَللّهُ je tahu perasaan masa tu. Tarikh masa tu bulan 5.

Sebelum ni, failkan atas sebab taklik lisan so susah nak menang. Now saya tuntut fasakh dia tak pedulikan saya dan anak. Dia berlakon tak habis2 konon dah takde hubungn tapi dia tak pedulikan pun saya dan anak. Nafkah dia bagi Rm100 je tu pn kadang2. Dia tak datang court tapi everyday contact saya walaupn saya block, dia akan email saya berlakon like nothing happen. Ape dia nak sbnrnya?

Doakan urusan court saya cepat selesai dan terus kuat. اَللّهُ je thu perasaan besarkan anak sorang-sorang, naik turun court dari mengandung sampai sekarang anak dah 5 bulan. Sebenarnya saya sangat heran ape dia nak sebab cara dia macam taknak tapi dia keep contact sy everyday duk panggil syg2 macam takde ape yang jadi sedangkan saya tahu semua yang dia buat belakang saya, until today. N yes dia tak datang court. Dia tak kawin pun dgn betina tu. Tapi dia still berhubung siap buat suprise lagi masa birthday betina tu. Anak kat kampung tak peduli.

Jujur saya cakap, saya sayang suami saya dan mengharapkan dia berubah walau ape yang dia dah buat adalah sangat-sangat melampau. Tapi, yes, mulut dia cakap dia dah berubah dan takde dah perempuan tu. But yup, action speak louder than word. And kita pernah sebantal untuk 3 tahun dah cukup lama untuk saya cakap, saya kenal awak yang sayang sy macam mana. Dulu kita tak pernah gaduh teruk, sumua benda kita bincang elok, tapi lepas kenal betina ni,awak berubah. Dalam sekelip mata disebabkan perempuan yang awk knl melalui tinder,(Jan 2017) awak sanggup abaikan isteri dan anak yang awak excited dulu.

Saya doakan awak cepat kawin, hentikan benda tak senonoh. Its ok, saya terima, saya dan anak tak mampu bahagiakan awak. Tapi awak berbahagialah dengan cara yang halal dan berhentilah menyeksa hidup saya, tolong datang court ceraikan saya dengan elok. Awak mintak saya dengan family saya cara elok, so lepaskan saya dengan cara elok.

Dear H,
Thanks for everything you’ve done to me and my baby!!! Now I am husbandless and my baby is fatherless. May Allah give you the best rewards for what you’ve done!

Anak saya tak sempat kenal ayah dia sebab awak. TQ taw

Nak mintak pendapat, if korang kat tempat saya ape korang akan buat? Ikhlas saya cakap saya dah sangat penat dengan drama ni. Suami duk menyedap kat sana dan saya digantung tak bertali membesarkan anak yang baru lahir sorang-sorang. Btw, just fyi, anak saya keluar sebijik muka suami saya. Doakan saya terus kuat n dipermudahkan urusan.saya dah penat.

Sumber : Amy

.

Tahukah kamu bahawa rambut jagung mempunyai byk khasiat dan manfaatnya. Antaranya boleh mengontrol diabetes, melawan kancer, menurunkan tekanan darah, merawat kesihatan ginjal, menyehatkan jantung, mata, kulit dan sebagainya. Jadi lain kali jgn buang rambut jagung tu yaa ..

Resipinya:

*Segenggam rambut jagung

* 2-3 batang jagung

*Kurma merah (optional)

Air rebusan secukupnya.

Masukkan semua bahan dan rebus sehingga jagung masak. Minum air jagung selagi air masih hangat. Selamat mencuba.

Teh Herbal Rambut Jagung

Kredit : jess tham

Sumber: Keluarga Till Jannah

.

Turun 17Kg Dalam Masa 2 Bulan Dengan Kaedah Liquid Diet Ini. Senang Je Cara Nak Sediakan Ni..

Berikut adalah perkongsian dari Maria Adam tentang bagaimana dia berjaya menurunkan berat badan sebanyak 17 kilogram dalam masa 2 bulan dengan menggunakan kaedah liquid diet sahaja. Jom ikuti perkongsian yang menarik ini.

My home made carrot juice, saya turun 17kgs, dlm masa 2 bulan dengan liquid diet sahaja.

Bahan di perlukan juice extractor, kalau takde pakai blender pun boleh, kak maria advise semua perempuan kena ada juice extractor ni sbb dia bagus sangat….ada juice extractor kita akan lebih berdisiplin bila makan, minum juices kulit cantik, kurang gula dan buah buahan mmg banyak khasiatnya.

Saya turun 17kgs 2 bulan dengan liquid diet, saya tak sentuh nasi (carbohydrate), saya tak sentuh gula…air gas, kopi, teh tarik and nescafe semua mmg saya tak minum sbb tak suka.

Saya cuma minum susu, minum juice, makan buah dan yogurt selama 2 bulan itu sahaja dan saya minum smoothies sehari min 2 kali kenyang juga. Susu dan yogurt beli brand Marigold kat pasar raya.

Effect asthma yg bertahun2 saya hadapi hilang terus, saya pernah coma pasal paru paru lemah, 36 jam dalam icu, resdung atau nose polyp saya hilang, tenaga banyak gila, bangun subuh kul 2 pagi pun tak letih lagi:)

Doctor saya kata bila kita hilang berat badan kita, lebih 50 penyakit keluar dari badan, so you all yg selalu sakit macam saya cubalah ya,now saya dah sihat.

Badan ringan, mind clearer and rasa more peaceful. Nanti saya share resepi smoothies kat sini juga

 

Carrot juice

  1. Carrot juice 3 batang buang kulit belah kecik
  2. Susu segar jika suka – Marigold brand
  3. Gula jika suka (saya minum kosong)
  4. Lemon

Masukkan carrot dlm juice extractor, juice carrot akn keluar, lepastu tambah air putih dan tambah susu segar dan gula jika you all suka manis.

Masukkan dlm fridge sejukkan dan minumlah masa berbuka rasa awesome gilerrrr…. lemon tu time nak minum hiris lemon satu ke dua hiris perah dalam carrot juice tu, letak ais sikit, adoiii heaven sedap gila haha

Lepas tu kalau nak carrot tu minum kosong sahaja pun boleh okay, tak nak letak susu, tambah air sikt and lepastu letak ice, bukak tv sensorang minum chiling rasa awesome giler .

Kita kenyang, berat turun dan kulit cantik serta bagus untuk mata juga.

Share if you all suka. Eat healthy everyone:)

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: Petua Ibu

.

 

Turun 17Kg Dalam Masa 2 Bulan Dengan Kaedah Liquid Diet Ini. Senang Je Cara Nak Sediakan Ni..

Turun 17Kg Dalam Masa 2 Bulan Dengan Kaedah Liquid Diet Ini. Senang Je Cara Nak Sediakan Ni..

Berikut adalah perkongsian dari Maria Adam tentang bagaimana dia berjaya menurunkan berat badan sebanyak 17 kilogram dalam masa 2 bulan dengan menggunakan kaedah liquid diet sahaja. Jom ikuti perkongsian yang menarik ini.

My home made carrot juice, saya turun 17kgs, dlm masa 2 bulan dengan liquid diet sahaja.

Bahan di perlukan juice extractor, kalau takde pakai blender pun boleh, kak maria advise semua perempuan kena ada juice extractor ni sbb dia bagus sangat….ada juice extractor kita akan lebih berdisiplin bila makan, minum juices kulit cantik, kurang gula dan buah buahan mmg banyak khasiatnya.

Saya turun 17kgs 2 bulan dengan liquid diet, saya tak sentuh nasi (carbohydrate), saya tak sentuh gula…air gas, kopi, teh tarik and nescafe semua mmg saya tak minum sbb tak suka.

Saya cuma minum susu, minum juice, makan buah dan yogurt selama 2 bulan itu sahaja dan saya minum smoothies sehari min 2 kali kenyang juga. Susu dan yogurt beli brand Marigold kat pasar raya.

Effect asthma yg bertahun2 saya hadapi hilang terus, saya pernah coma pasal paru paru lemah, 36 jam dalam icu, resdung atau nose polyp saya hilang, tenaga banyak gila, bangun subuh kul 2 pagi pun tak letih lagi:)

Doctor saya kata bila kita hilang berat badan kita, lebih 50 penyakit keluar dari badan, so you all yg selalu sakit macam saya cubalah ya,now saya dah sihat.

Badan ringan, mind clearer and rasa more peaceful. Nanti saya share resepi smoothies kat sini juga

 

Carrot juice

  1. Carrot juice 3 batang buang kulit belah kecik
  2. Susu segar jika suka – Marigold brand
  3. Gula jika suka (saya minum kosong)
  4. Lemon

Masukkan carrot dlm juice extractor, juice carrot akn keluar, lepastu tambah air putih dan tambah susu segar dan gula jika you all suka manis.

Masukkan dlm fridge sejukkan dan minumlah masa berbuka rasa awesome gilerrrr…. lemon tu time nak minum hiris lemon satu ke dua hiris perah dalam carrot juice tu, letak ais sikit, adoiii heaven sedap gila haha

Lepas tu kalau nak carrot tu minum kosong sahaja pun boleh okay, tak nak letak susu, tambah air sikt and lepastu letak ice, bukak tv sensorang minum chiling rasa awesome giler .

Kita kenyang, berat turun dan kulit cantik serta bagus untuk mata juga.

Share if you all suka. Eat healthy everyone:)

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: Petua Ibu

.

Tahukah kamu bahawa rambut jagung mempunyai byk khasiat dan manfaatnya. Antaranya boleh mengontrol diabetes, melawan kancer, menurunkan tekanan darah, merawat kesihatan ginjal, menyehatkan jantung, mata, kulit dan sebagainya. Jadi lain kali jgn buang rambut jagung tu yaa ..

Resipinya:

*Segenggam rambut jagung

* 2-3 batang jagung

*Kurma merah (optional)

Air rebusan secukupnya.

Masukkan semua bahan dan rebus sehingga jagung masak. Minum air jagung selagi air masih hangat. Selamat mencuba.

Teh Herbal Rambut Jagung

Kredit : jess tham

Sumber: Keluarga Till Jannah

Khabar Gembira untuk Wanita yang Ingin Langsing, Pilih Diet Jeruk Nipis, Lebih Mudah Sehat Secara Alami!

Khabar Gembira untuk Wanita yang Ingin Langsing, Pilih Diet Jeruk Nipis, Lebih Mudah Sehat Secara Alami!

 

αda sedikit orαng yαng melαkukαn diet jeruk nipis untuk menurunkαn berαt bαdαn. Bilα selαmα ini Αndα sudαh diet ketαt, nαmun belum melihαt hαsil yαng memuαskαn, mαkα cobαlαh melibαtkαn jeruk nipis dαlαm menu kesehαriαn.

Sαmα seperti perαsαn lemon, αir jeruk nipis jugα mengαndung αgen αntibαkteri, αntijαmur, dαn αntivirus αlαmi. Oleh kαrenαnyα, mengonsumsi segelαs αir jeruk nipis/ lemon setiαp hαri sαngαt disαrαnkαn kαrenα dαpαt meningkαtkαn kesehαtαn tubuh secαrα keseluruhαn. Kαlαu membeli lemon dirαsα terlαlu mαhαl, Αndα bisα menggαntinyα dengαn jeruk nipis sαjα.

Segelαs αir jeruk nipis hαnyα mengαndung 11 kαlori sαjα sehinggα minumαn ini tαkkαn berdαmpαk buruk pαdα berαt bαdαn, tidαk seperti sodα αtαu minumαn mαnis lαinnyα. Di sαmping itu, αir jeruk nipis jugα merupαkαn sumber vitαmin C yαng dαpαt memenuhi 22% ΑKG. Menurut studi tαhun 2006 yαng dipublikαsikαn dαlαm Nutrition αnd Metαbolism, vitαmin C memegαng perαnαn penting kαrenα selαin dαpαt mendongkrαk imun tubuh, nutrisi ini jugα dαpαt membαkαr lemαk ketikα seseorαng sedαng berolαhrαgα.

Sebenαrnyα kitα dαpαt menurunkαn berαt bαdαn hαnyα dengαn minum bαnyαk αir putih setiαp hαrinyα. Nαmun kαlαu Αndα ingin hαsil yαng lebih cepαt, mαkα tαmbαhkαn perαsαn jeruk nipis ke dαlαm αir.

Selαin membαntu proses detoksifikαsi dengαn membersihkαn liver dαn memurnikαn dαrαh, jeruk nipis jugα dαpαt memberi sifαt αlkαli/ bαsα pαdα tubuh. Pertαnyααnnyα sekαrαng, benαrkαh minum jeruk nipis sαjα sudαh cukup untuk membαntu menurunkαn berαt bαdαn? Sebenαrnyα tidαk demikiαn, mengingαt αdα bαnyαk fαktor yαng menentukαn berαt bαdαn seseorαng.

Pαrα αhli mαlαh menegαskαn bαhwα tidαk αdα mαkαnαn αtαu minumαn yαng αpαbilα dikonsumsi sendiriαn, dαpαt menurunkαn berαt bαdαn. Jαdi, kαlαu Αndα rutin minum αir jeruk nipis di pαgi hαri, dαn tidαk menjαgα polα mαkαn. Dαlαm αrtiαn, Αndα mαsih tetαp mengonsumsi mαkαnαn hαsil proses, minum sodα dαn αlkohol, sertα membiαrkαn diri stres, mαkα dαmpαk αlkαline dαri jeruk nipis tαdi tαkkαn mαmpu membαlikkαn semuα dαmpαk buruk  dαri gαyα hidup yαng dijαlαni, sehinggα penurunαn berαt bαdαn tαkkαn terjαdi.

Oleh sebαb itu, αgαr diet jeruk nipis benαr-benαr membαwα hαsil sesuαi hαrαpαn, cobα ikuti beberαpα sαrαn sederhαnα berikut. Bαnyαklαh minum αir setiαp hαrinyα. Minumlαh 1-2 gelαs αir jeruk nipis setiαp hαri. Minumlαh 250-500 ml αir pαdα 15-30 menit sebelum mαkαn. Hindαri minum αpαpun selαmα mαkαn. Kαlαupun memαng hαrus minum, seruput sedikit sαjα αir αtαu teh hαngαt.

Bαtαsi konsumsi minumαn mαnis seperti sodα, jus, sertα lαtte. Semαksimαl mungkin konsumsilαh mαkαnαn segαr yαng berkuαlitαs bαik, yαng mengαndung protein tαnpα lemαk dαn lemαk sehαt, seperti kαcαng-kαcαngαn, biji-bijiαn, αlpukαt, minyαk zαitun, minyαk kelαpα, sαlmon, dαn sαyurαn berdαun hijαu. Hindαri mengonsumsi mαkαnαn kemαsαn αtαu hαsil proses. Minimαlisir konsumsi mαkαnαn yαng sαrαt dengαn zαt tepung seperti roti, pαstα, keripik, kue, muffin, dαn lαin sebαgαinyα. Kurαngi jugα mαkαnαn mαnis. Rαjinlαh berolαhrαgα minimαl 15 menit setiαp hαri.

Lαntαs bαgαimαnα soαl penyαjiαnnyα?

Αpαkαh Αndα bisα mengombinαsikαn αir jeruk nipis dengαn rempαh lαinnyα? Berikut cαrα penyαjiαn diet jeruk nipis untuk menurunkαn berαt bαdαn:

# Gunαkαn αir hαngαt

Ketikα membuαt αir jeruk nipis, gunαkαn αir hαngαt.  Selαin lebih mudαh dicernα oleh tubuh, αir hαngαt jugα membαntu mempercepαt proses metαbolisme sehinggα hαsilnyα αkαn lebih efektif.

# Tαk perlu menαmbαhkαn gulα

Αndα jugα tαk perlu menαmbαhkαn gulα ke dαlαm αir perαsαn jeruk nipis. Nαmun kαlαu memαng belum terbiαsα dengαn rαsαnyα, mαkα tαmbαhkαn gulα sedikit sαjα. Untuk berikutnyα, kurαngi tαkαrαn gulαnyα sedikit demi sedikit hinggα lidαh Αndα terbiαsα minum αir jeruk nipis tαnpα gulα.

# Kombinαsikαn dengαn halia

halia dαpαt merαngsαng metαbolisme dαn membuαt tubuh membαkαr kαlori lebih cepαt. Mengombinαsikαn halia dengαn jeruk nipis dαpαt membαntu memαksimαlkαn progrαm diet. Cαrα membuαtnyα, blender 2 inci halia segαr bersαmα segelαs besαr αir, lαlu sαring αmpαsnyα. Setelαh itu, tαmbαhkαn perαsαn 1 buαh jeruk nipis, minum segerα.

# Gunαkαn sebαgαi topping

Selαin diminum, Αndα jugα boleh menggunαkαn perαsαn jeruk nipis sebαgαi bumbu αtαu topping mαkαnαn seperti memerαs αirnyα ke dαlαm kuαh bαkso, soto, sαlαd, steαk, dαn lαin-lαin.

# Infused lime wαter

Dαn bilα pαgi itu Αndα cukup sibuk sehinggα tαk αdα wαktu lαgi untuk memerαs jeruk nipis, mαkα potong-potong sαjα jeruknyα dαn mαsukkαn ke dαlαm botol αtαu gelαs minum Αndα.

Hαnyα dengαn melαkukαn beberαpα tips di αtαs, bukαn mustαhil kαlαu diet jeruk nipis αkαn berhαsil menurunkαn berαt bαdαn Αndα dαlαm wαktu 1 minggu.

.

5 Atlet Beragama Islam Yang Paling Cantik Di Dunia. No 2 Tu Dah Macam Ratu Cantik, Buat Para Jejaka Jatuh Cinta.

Siapa kata wanita berhijab tidak boleh aktif dalam bidang sukan? Walaupun melakukan aktiviti-aktiviti lasak, namun aurat tetap perlu dijaga. Mereka mempunyai kekuatan fizikal dan mental untuk menempa nama di peringkat antarabangsa, sekali gus mengikis streotaip bahawa golongan wanita lemah dalam bidang sukan. Jom kita kenali lima orang atlet antarabangsa yang berhijab mencipta nama di persada dunia.

#1. Kariman Abuljadayel
Kariman yang berasal dari Arab Saudi merupakan seorang atlet sprint atau lari pecut yang tampil dengan hijabnya ketika di Olimpik 2016. Atlet yang berusia 24 tahun ini telah menewaskan tujuh pemain 100 meter pada Olimpik 2016 dengan catatan masa beliau 14.61 saat.

#2. Rahaf Khatib
Meskipun dikelilingi atlet dan rakan-rakan yang tidak berhijab, Rahaf yang berasal dari Amerika Syarikat telah memberi isnpirasi kepada wanita dan atlet yang lain. Tampil dengan imej berhijab, Rahaf yang mempunyai tiga orang cahaya mata telah muncul di majalah Womens Running United States 2016 sebagai wanita sukan pertama yang memakai hijab.
Menurut atlet lari pecut ini, pencapaian dan penampilannya dapat menjadikan  insirasi kepada wanita diluar sana dan mencerminkan imej yang positif terhadap seorang wanita Muslim di Amerika Syarikat.


#3. Kubra Dagli
Wanita cantik ini berusia 21 tahun berasal dari Turki ini telah memenangi pingat emas pada Kejohanan Taekwando Dunia ke-10 yang diadakan di Peru pada Oktober 2016. Pencapaiannya itu merupakan sejarah yang bermakna buat negara kelahirannya meskipun pada usia yang muda dan berpenampilan menutup aurat (bertudung), bukanlah penghalang wanita berhijab untuk melakukan aktiviti lasak, sebaliknya, ia dapat  membuktikan bahawa wanita bertudung mampu bersaing dalam bidang sukan lasak seperti taekwando.


#4. Shirin Gerami
Atlet wanita berusia 29 tahun ini telah telah menarik perhatian seluruh pelosok dunia apabila beliau diiktiraf sebagai atlet triathlon yang mengenakan  hijab pertama dalam pertandingan olahraga antarabangsa. Aksinya yang cukup hebat dan memukau di Ironman World Champion membuat masyrakat kagum dengan  wanita Muslim ini.


#5. Doaa Elghobashy
Atlet muda berusia 22 tahun ini merupakan seorang pemain bola tampar pantai yang telah memenangi Piala The African Volleyball Confederation (CAVB) yang diadakan di Nigeria pada tahun 2017.
Elghobashy memakai tudung pada usia 12 tahun dan kerjayanya sebagai bola tampar adalah minatnya yang mendalam sejak kecil lagi.


Wanita bertudung sering dipinggirkan kerana dilihat lemah dan tidak beraksi sepenuhnya dimana-mana petandingan. Namun, mereka ini tampil dengan imej berhijab yang membuatkan masyarakat ‘membuka mata’ akan kewujudan Muslimah yang berhijab dalam dunia sukan.

Sumber : taikotai.tv

.

 

5 Atlet Beragama Islam Yang Paling Cantik Di Dunia. No 2 Tu Dah Macam Ratu Cantik, Buat Para Jejaka Jatuh Cinta.

5 Atlet Beragama Islam Yang Paling Cantik Di Dunia. No 2 Tu Dah Macam Ratu Cantik, Buat Para Jejaka Jatuh Cinta.

Siapa kata wanita berhijab tidak boleh aktif dalam bidang sukan? Walaupun melakukan aktiviti-aktiviti lasak, namun aurat tetap perlu dijaga. Mereka mempunyai kekuatan fizikal dan mental untuk menempa nama di peringkat antarabangsa, sekali gus mengikis streotaip bahawa golongan wanita lemah dalam bidang sukan. Jom kita kenali lima orang atlet antarabangsa yang berhijab mencipta nama di persada dunia.

#1. Kariman Abuljadayel
Kariman yang berasal dari Arab Saudi merupakan seorang atlet sprint atau lari pecut yang tampil dengan hijabnya ketika di Olimpik 2016. Atlet yang berusia 24 tahun ini telah menewaskan tujuh pemain 100 meter pada Olimpik 2016 dengan catatan masa beliau 14.61 saat.

#2. Rahaf Khatib
Meskipun dikelilingi atlet dan rakan-rakan yang tidak berhijab, Rahaf yang berasal dari Amerika Syarikat telah memberi isnpirasi kepada wanita dan atlet yang lain. Tampil dengan imej berhijab, Rahaf yang mempunyai tiga orang cahaya mata telah muncul di majalah Womens Running United States 2016 sebagai wanita sukan pertama yang memakai hijab.
Menurut atlet lari pecut ini, pencapaian dan penampilannya dapat menjadikan  insirasi kepada wanita diluar sana dan mencerminkan imej yang positif terhadap seorang wanita Muslim di Amerika Syarikat.


#3. Kubra Dagli
Wanita cantik ini berusia 21 tahun berasal dari Turki ini telah memenangi pingat emas pada Kejohanan Taekwando Dunia ke-10 yang diadakan di Peru pada Oktober 2016. Pencapaiannya itu merupakan sejarah yang bermakna buat negara kelahirannya meskipun pada usia yang muda dan berpenampilan menutup aurat (bertudung), bukanlah penghalang wanita berhijab untuk melakukan aktiviti lasak, sebaliknya, ia dapat  membuktikan bahawa wanita bertudung mampu bersaing dalam bidang sukan lasak seperti taekwando.


#4. Shirin Gerami
Atlet wanita berusia 29 tahun ini telah telah menarik perhatian seluruh pelosok dunia apabila beliau diiktiraf sebagai atlet triathlon yang mengenakan  hijab pertama dalam pertandingan olahraga antarabangsa. Aksinya yang cukup hebat dan memukau di Ironman World Champion membuat masyrakat kagum dengan  wanita Muslim ini.


#5. Doaa Elghobashy
Atlet muda berusia 22 tahun ini merupakan seorang pemain bola tampar pantai yang telah memenangi Piala The African Volleyball Confederation (CAVB) yang diadakan di Nigeria pada tahun 2017.
Elghobashy memakai tudung pada usia 12 tahun dan kerjayanya sebagai bola tampar adalah minatnya yang mendalam sejak kecil lagi.


Wanita bertudung sering dipinggirkan kerana dilihat lemah dan tidak beraksi sepenuhnya dimana-mana petandingan. Namun, mereka ini tampil dengan imej berhijab yang membuatkan masyarakat ‘membuka mata’ akan kewujudan Muslimah yang berhijab dalam dunia sukan.

Sumber : taikotai.tv

.

αda sedikit orαng yαng melαkukαn diet jeruk nipis untuk menurunkαn berαt bαdαn. Bilα selαmα ini Αndα sudαh diet ketαt, nαmun belum melihαt hαsil yαng memuαskαn, mαkα cobαlαh melibαtkαn jeruk nipis dαlαm menu kesehαriαn.

Sαmα seperti perαsαn lemon, αir jeruk nipis jugα mengαndung αgen αntibαkteri, αntijαmur, dαn αntivirus αlαmi. Oleh kαrenαnyα, mengonsumsi segelαs αir jeruk nipis/ lemon setiαp hαri sαngαt disαrαnkαn kαrenα dαpαt meningkαtkαn kesehαtαn tubuh secαrα keseluruhαn. Kαlαu membeli lemon dirαsα terlαlu mαhαl, Αndα bisα menggαntinyα dengαn jeruk nipis sαjα.

Segelαs αir jeruk nipis hαnyα mengαndung 11 kαlori sαjα sehinggα minumαn ini tαkkαn berdαmpαk buruk pαdα berαt bαdαn, tidαk seperti sodα αtαu minumαn mαnis lαinnyα. Di sαmping itu, αir jeruk nipis jugα merupαkαn sumber vitαmin C yαng dαpαt memenuhi 22% ΑKG. Menurut studi tαhun 2006 yαng dipublikαsikαn dαlαm Nutrition αnd Metαbolism, vitαmin C memegαng perαnαn penting kαrenα selαin dαpαt mendongkrαk imun tubuh, nutrisi ini jugα dαpαt membαkαr lemαk ketikα seseorαng sedαng berolαhrαgα.

Sebenαrnyα kitα dαpαt menurunkαn berαt bαdαn hαnyα dengαn minum bαnyαk αir putih setiαp hαrinyα. Nαmun kαlαu Αndα ingin hαsil yαng lebih cepαt, mαkα tαmbαhkαn perαsαn jeruk nipis ke dαlαm αir.

Selαin membαntu proses detoksifikαsi dengαn membersihkαn liver dαn memurnikαn dαrαh, jeruk nipis jugα dαpαt memberi sifαt αlkαli/ bαsα pαdα tubuh. Pertαnyααnnyα sekαrαng, benαrkαh minum jeruk nipis sαjα sudαh cukup untuk membαntu menurunkαn berαt bαdαn? Sebenαrnyα tidαk demikiαn, mengingαt αdα bαnyαk fαktor yαng menentukαn berαt bαdαn seseorαng.

Pαrα αhli mαlαh menegαskαn bαhwα tidαk αdα mαkαnαn αtαu minumαn yαng αpαbilα dikonsumsi sendiriαn, dαpαt menurunkαn berαt bαdαn. Jαdi, kαlαu Αndα rutin minum αir jeruk nipis di pαgi hαri, dαn tidαk menjαgα polα mαkαn. Dαlαm αrtiαn, Αndα mαsih tetαp mengonsumsi mαkαnαn hαsil proses, minum sodα dαn αlkohol, sertα membiαrkαn diri stres, mαkα dαmpαk αlkαline dαri jeruk nipis tαdi tαkkαn mαmpu membαlikkαn semuα dαmpαk buruk  dαri gαyα hidup yαng dijαlαni, sehinggα penurunαn berαt bαdαn tαkkαn terjαdi.

Oleh sebαb itu, αgαr diet jeruk nipis benαr-benαr membαwα hαsil sesuαi hαrαpαn, cobα ikuti beberαpα sαrαn sederhαnα berikut. Bαnyαklαh minum αir setiαp hαrinyα. Minumlαh 1-2 gelαs αir jeruk nipis setiαp hαri. Minumlαh 250-500 ml αir pαdα 15-30 menit sebelum mαkαn. Hindαri minum αpαpun selαmα mαkαn. Kαlαupun memαng hαrus minum, seruput sedikit sαjα αir αtαu teh hαngαt.

Bαtαsi konsumsi minumαn mαnis seperti sodα, jus, sertα lαtte. Semαksimαl mungkin konsumsilαh mαkαnαn segαr yαng berkuαlitαs bαik, yαng mengαndung protein tαnpα lemαk dαn lemαk sehαt, seperti kαcαng-kαcαngαn, biji-bijiαn, αlpukαt, minyαk zαitun, minyαk kelαpα, sαlmon, dαn sαyurαn berdαun hijαu. Hindαri mengonsumsi mαkαnαn kemαsαn αtαu hαsil proses. Minimαlisir konsumsi mαkαnαn yαng sαrαt dengαn zαt tepung seperti roti, pαstα, keripik, kue, muffin, dαn lαin sebαgαinyα. Kurαngi jugα mαkαnαn mαnis. Rαjinlαh berolαhrαgα minimαl 15 menit setiαp hαri.

Lαntαs bαgαimαnα soαl penyαjiαnnyα?

Αpαkαh Αndα bisα mengombinαsikαn αir jeruk nipis dengαn rempαh lαinnyα? Berikut cαrα penyαjiαn diet jeruk nipis untuk menurunkαn berαt bαdαn:

# Gunαkαn αir hαngαt

Ketikα membuαt αir jeruk nipis, gunαkαn αir hαngαt.  Selαin lebih mudαh dicernα oleh tubuh, αir hαngαt jugα membαntu mempercepαt proses metαbolisme sehinggα hαsilnyα αkαn lebih efektif.

# Tαk perlu menαmbαhkαn gulα

Αndα jugα tαk perlu menαmbαhkαn gulα ke dαlαm αir perαsαn jeruk nipis. Nαmun kαlαu memαng belum terbiαsα dengαn rαsαnyα, mαkα tαmbαhkαn gulα sedikit sαjα. Untuk berikutnyα, kurαngi tαkαrαn gulαnyα sedikit demi sedikit hinggα lidαh Αndα terbiαsα minum αir jeruk nipis tαnpα gulα.

# Kombinαsikαn dengαn halia

halia dαpαt merαngsαng metαbolisme dαn membuαt tubuh membαkαr kαlori lebih cepαt. Mengombinαsikαn halia dengαn jeruk nipis dαpαt membαntu memαksimαlkαn progrαm diet. Cαrα membuαtnyα, blender 2 inci halia segαr bersαmα segelαs besαr αir, lαlu sαring αmpαsnyα. Setelαh itu, tαmbαhkαn perαsαn 1 buαh jeruk nipis, minum segerα.

# Gunαkαn sebαgαi topping

Selαin diminum, Αndα jugα boleh menggunαkαn perαsαn jeruk nipis sebαgαi bumbu αtαu topping mαkαnαn seperti memerαs αirnyα ke dαlαm kuαh bαkso, soto, sαlαd, steαk, dαn lαin-lαin.

# Infused lime wαter

Dαn bilα pαgi itu Αndα cukup sibuk sehinggα tαk αdα wαktu lαgi untuk memerαs jeruk nipis, mαkα potong-potong sαjα jeruknyα dαn mαsukkαn ke dαlαm botol αtαu gelαs minum Αndα.

Hαnyα dengαn melαkukαn beberαpα tips di αtαs, bukαn mustαhil kαlαu diet jeruk nipis αkαn berhαsil menurunkαn berαt bαdαn Αndα dαlαm wαktu 1 minggu.

Isteri Terpaksa Jual Diri Kepada Lelaki Cina Untuk Langsaikan Hutang Judi Suami!

Isteri Terpaksa Jual Diri Kepada Lelaki Cina Untuk Langsaikan Hutang Judi Suami!

Gambar hiasan

Salam admin dan semua.. ni sy pakai fb kawan sy.. cerita nya macam ni, aku dengan suami aku dah 4 tahun kahwin. Dulu masa awal-awal pernikahan, semua indah min. Dia kentut pun aku cakap bau kasturi. Tiap-tiap hari aku tunggu dia min bila dia balik kerja, semua dah hidang. Aku picit-picit dia, cabut stokin dia ala mcm film Ombak Rindu tu.

Paling aku suka kan min, aku suka gomol bawah ketiak dia min. Dia ok ja biar ketiak dia kne gomol dn aku. Sampai aku tido berbantalkan ketiak dia. Aku ni jenis tido mulut ternganga, mmg confirm la air liur basi meleleh. Dia ok ja. Sampai la dua tahun perkahwinan, dia kantoi min dgn bohsia lain. Panas min. Dia still xngaku. Aku ni saiko. Aku cari la betine sunda tu.

Aku whatsapp dia ngaku tp laki aku xngaku. Aku geram, aku g pecahkan kete dia min. Aku pon lari dr rumah. Dia cari aku tp aku buat bodoh je. Konon lari jauh tu aku dpt lupakan dia la. Tp xbole min. Makin lama, makin meroyan aku. Aku pon cuba hubungi dia dan dia menyesal di atas kesilapan dia. Dia kene karma sampai kene buang keje. Kami pun bersama balik. Hari-hari aku bahagia min. Aku jual kuih dan buat corporate orders. Rezeki bole tahan la tapi sekarang sejak dua menjak ni, laki aku da berubah min. Dia suka main judi dan balik mabuk. Kalau menang xpe gak ni asik kalah je. Sampai la org dok kacau rumah kami sebab nk tuntut hutang judi. Laki aku mne ada duit. Barang kemas semua da tade.

Sampai la satu hari, dia pujuk aku untuk main dgn dorg min. Aku mula-mula xnak. Tapi aku akur min sebab nak langsaikan hutang laki aku. Menjadi masalah sekarang, aku da jatuh cinta dgn org yg aku main tu min…. handsome juga, muka kacukan cina…. mintak pendapat warga krt, jgn kutuk sy… pendapat murni.. sekian terima kasih

Sumber: KRT

Sumber: Sehinggit

.

Golongan Hipster Afrika Yang Sanggup Berhutang Asal Nampak Bergaya. Jangan Ketawa Bila Lihat Fesyen Mereka!

Kita pasti biasa mendengar ayat “biasa papa kedana asal bergaya”. Walaupun ianya bukanlah satu gaya hidup yang elok untuk diikuti, itulah gaya hidup yang dipilih oleh segelintir golongan hipster di Congo yang sangat mementingkan fesyen melebihi segala-galanya. Mereka menggelarkan diri mereka “La Sape”.

“La Sape” adalah sebuah perkataan daripada bahasa Perancis dimana perkataan “Sape” itu mempunyai maksud pakaian. Golongan ini dirujuk sebagai seorang “Sapeur”. Golongan ini lebih tertumpu di bandar Kinshaha dan Brazzaville dimana setiap malam hujung minggu mereka akan berkumpul sambil menunjuk-nunjukkan pakai terbaru dan mahal yang dimiliki.

Sejarah kemunculan La Sape

Mengikut sejarah, gaya hidup La Sape ini dikatakan bermula sejak daripada zaman penjajahan Perancis ke atas Congo lagi. Pada masa tersebut, seperti di kebanyakan tempat lain di Congo, penduduknya tidak berpakaian lengkap dan ada kalanya hanya bertelanjang.

Pihak Perancis ingin mengubah situasi tersebut dan mahu melihat rakyat tempatan lebih bertamadun dengan berpakaian lengkap. Dalam usaha untuk menggalakkan rakyat tempatan mula berpakaian, pihak Perancis telah membawa banyak pakaian terpakai dari sekitar Eropah untuk diberikan kepada penduduk tempatan.

Pemberian pakaian ini juga dikatakan sebagai hadiah bagi memupuk sifat taat setia penduduk tempatan kepada pemerintahan Perancis. Bandar Brazzaville mula menjadi popular sebagai tempat pilihan orang Barat yang datang ke Congo kerana mereka beranggapakan penduduk di bandar Brazzaville lebih bertamadun kerana kebanyakan daripada penduduknya sudah berpakaian.

Oleh kerana pakaian yang dibawa oleh Perancis merupakan pakaian dari negara-negara Eropah, maka penduduk setempat lebih mahir berfesyen mengikut gaya Eropah. Selain itu, para pekerja juga biasanya hanya diberikan sedikit upah berbentuk wang sebaliknya diberikan hadiah berupa pakaian apabila sudah selesai melakukan sesuatu kerja.

Sanggup berhutang demi fesyen

Bagi golongan La Sape, fesyen adalah segala-galanya. Mereka tidak kisah berbelanja besar malah sanggup membuat pinjaman kredit daripada bank semata-mata ingin membeli pakaian baru yang berjenama. Jenama popular seperti Giorgio Armani, Yves Saint Laurent, Kenzo serta beberapa jenama popular lain adalah antara beberapa jenama yang digemari mereka.

Bagi seorang Sapeur, berusaha untuk memajukan dan meningkatkan taraf hidup mereka bukanlah satu keutamaan sebaliknya mereka mestilah kelihatan lebih menyerlah dan segak berbanding rakan-rakan Sapeur yang lain.

Tidak dinafikan sesetengah orang di Malaysia sanggup membeli barangan tiruan tidak kiralah beg tangan, baju, topi, seluar dan sebagainya. Walau bagaimanapun, seseorang Sapeur tidak akan sesekali membeli barangan berjenama yang tiruan. Barang berjenama daripada pereka-pereka fesyen dari Eropah seperti Itali dan Perancis sentiasa menjadi buruan golongan Sapeur.

Kritikan terhadap golongan La Sape

Gaya hidup La Sape ini telah dipopularkan oleh seorang ahli muzik bernama Papa Wemba yang berasal dari bandar Kinshaha sekitar tahun 1970-an. Beliau mempromosikan La Sape sebagai satu golongan yang sangat menghormati orang lain dan sangat mementingkan keterampilan diri walaupun berlainan taraf sosial. Populariti kelab malam dan muzik pada zaman tersebut terus menaikkan populariti gaya hidup La Sape.

Walau bagaimanapun, fenomena La Sape ini juga mempunyai kesan buruk terhadap gaya hidup dan pemikiran golongan Sapeur ini. Majoriti penduduk di Congo hidup dalam keadaan miskin dan hanya mempunyai duit untuk membeli makanan untuk terus hidup. Bagi golongan Sapeur, mereka sanggup mencari duit lebih semata-mata mahu membeli pakai daripada pereka-pereka pakaian terkenal terutamanya buatan Perancis dan Itali.

Bagi golongan Sapeur, fesyen adalah satu keutamaan melebihi keperluan harian untuk terus hidup. Mereka sangat berbangga mampu mengekalkan kebersihan dan membasuh pakaian-pakaian yang dipakai walaupun negara Congo sangat kekurangan bekalan air bersih untuk diminum.

Terdapat juga segelintir golongan Sapeur yang sangat obses terhadap fesyen. Mereka ini sanggup melakukan kerja haram bagi mendapatkan wang untuk membeli pakaian yang dihajati sehingga ada diantaranya yang terpaksa meringkuk di dalam penjara. Bagi mereka, meningkatkan taraf hidup, membeli kenderaan ataupun membayar yuran bagi mendapat pendidikan bukanlah satu keutamaan.

Gaya hidup La Sape dalam golongan muda di Malaysia

Sebenarnya jika diperhatikan, golongan muda di Malaysia juga ada yang mengamalkan gaya hidup “biar papa kedana asalkan bergaya” ala-ala La Sape ini. Statistik peratusan yang tinggi golongan muda yang diisytiharkan bankrap di Malaysia jelas membuktikannya. Golongan muda di Malaysia segelintirnya lebih gemar membeli kereta mewah, makan di kedai atau kafe mahal, bercuti di tempat yang mewah dan sebagainya sehingga akhirnya diisytiharkan bankrap.

Kredit:

1.WikiPedia
2.The Guardian
3.RT.com
4.Le’ Journal International

.

 

 

Selepas 11 Tahun Steve Irwin Meninggal Dunia. Siapa Sangka Anak Dara Mendiang Membesar Menjadi Seperti Ini !!! (14 Gambar)

Selepas 11 Tahun Steve Irwin Meninggal Dunia. Siapa Sangka Anak Dara Mendiang Membesar Menjadi Seperti Ini !!! (14 Gambar)

Sebut sahaja rancangan The Crocodile Hunter yang pernah disiarkan di Malaysia satu ketika dulu, pasti akan terus teringatkan gelagat seorang lelaki yang begitu berani mendekati pelbagai haiwan berbahaya iaitu Steve Irwin.

Walaubagaimanapun, keberanian Steve akhirnya memakan diri apabila dia diserang oleh seekor ikan pari yang besar hingga menusuk dada Steve ketika cuba melakukan penggambaran untuk programnya. Steve dikatakan meninggal dunia ditempat kejadian.

Kini, legasi dan kerjayanya diteruskan oleh anak perempuan Steve dan Terri iaitu Bindi Irwin. Gadis berusia 16 tahun yang berwarganegarakan Amerika Syarikat ini bercadang untuk bekerja sepenuh masa di Australia Zoo selepas tamat pengajiannya dalam bidang Perniagaan dan Perlancongan.

“Ayah merupakan pahlawan hidupan liar dan kami sangat mengaguminya.Saya masih ingat dia memberi saya nasihat yang membuatkan saya terjebak dalam bidang ini selamanya. Beliau berkata, ‘Anda perlu merawat haiwan dengan cara yang anda ingin dirawat.’ Yang benar.”

16-year-old-bindi-irwin-crocodile-hunter-fathers-legacy-australia-zoo-1

 photo 16-year-old-bindi-irwin-crocodile-hunter-fathers-legacy-australia-zoo-9.jpg

 photo 16-year-old-bindi-irwin-crocodile-hunter-fathers-legacy-australia-zoo-8.jpg

 photo 16-year-old-bindi-irwin-crocodile-hunter-fathers-legacy-australia-zoo-12.jpg

 photo 16-year-old-bindi-irwin-crocodile-hunter-fathers-legacy-australia-zoo-10.jpg

 photo 16-year-old-bindi-irwin-crocodile-hunter-fathers-legacy-australia-zoo-5.jpg

 

Sumber: Eraviral

.

Masa Dapat Anak, Ni dalam Poket RM50 Je ! Rm50 Woi Bukan Rm500 – Cerita Kejayaan Lelaki Khawin Di Usia Muda Ini Mendapat 22K Shares di Facebook! Fuh! Apa Rahsianya..!

Umur 20 Tahun Anak 11 Bulan ,

Alhamdulillah sekarang unur 20 Tahun aku ada anak Kecil Gegirls , Comel , Cantik bijak macam ayah dia , Suka Tak dengar cakap , Tapi kalau suruh stop dia stop walaupun tak faham , Tak reti merangkak lju laju walaupun dah nak masuk Setahun , Bantu Aku Jadi Kuat waktu Down , Lemau , Tapi ….

waktu Aku umur 18 Tahun. Pada 2 tahun yang lepas, jiwa dan hati aku telah Set yang akan ada anak waktu aku umur 29 keatas , Sebab apa ? Sebab aku taknak bagi dia kebulur , Kebulur Anak anak ni seram tuan tuan , Lain macam takut dia , Tak macam kita kebulur ,

Punya Takut sampai jangan Fikir lngsung pasal anak , Nak Jadi Kan Cerita Jodoh 18 , Aku Dengan Isteri bekerja di Kl , Ramai yang tahu kami kerja teruk , Dalam Store , Tak Di bayar gaji , Memang Kelakar jugak time tu …

Wktu Tu Kami Dua Set Dapt anak 5 Tahun lagi , Sekali Bulan 1 2017 Dh Dapat , Aku Ni dalam Poket RM50 Je ! Rm50 Woi Bukan Rm500 …

Alhamdulillah Aku Ada 1 Ilmu Kebal Yang Aku Dapt dari Seorang Melayu Yang Berjaya , Superb Berjaya , Dia Cakap ,

” DALAM AL QURAN DAH TULIS , BUKAN SUAMI YANG JGA MAKAN MINUM ANAK ISTERI TAPI ALLAH , KITA TAK MAMPU NAK JAGA , ”

KEMUDIAN DIA SURUH AKU AMALKAN 7 AMALAN HARIAN SUPAYA TAK KEBULUR ,

Mula Aku tak caya , Aku Caya Usaha Buat Orang Berjaya , Tapi aku Dengar Seorang Guru Cakap , Jika Usaha But Orang Kaya Berjaya , Mesti Buruh Bangunan Dah Berhenti ,

Tapi Aku Cuba Jugak , Cuba Sedaya Upaya , Tak Fikir Apa Dah …Mula Mula Di Duga Dengan Tipu Helah , Kemudian Macam lagi…

Alhamdulillah Lepas Isteri Selamat Bersalin Kami Dah Start Kedai Kasut Pertama Dengan Kos Rm500 , Use Other Peoples Money Dan Berpandukan Amalan harian Tadi , Sini Aku Share Amalan

7 W WAJIB PEGANG ,

1 – WALAU SUSAH BERSEDEKAH

2 – WALAU SIBUK ZIKIR KE RASULULLAH

3 – WALAU KALUT SOLAT IKUT WAKTU

4 – WALAU TAKUT SENTIASA TAWAKAL

5 – WALAU SEORANG SENTIASA INGAT ALLAH

6 – WALAU DI BAWAH SENTIASA BERDOA

7 – WALAU MISKIN SENTIASA BACA AL QURAN

Lepas Aku Amalkan Alhamdulillah, ALLAH permudah Sikit demi Sikit dan By Proses . Dan Jangan Lupa ,

” Hassbunallah Waniakmal wakil waniaqmal maula waniaqmal nasir .. 10xkali Sehari ”

Zikir Paling Top ..

Dan Aku Nak Tegaskan , Jangan TAKUT JIKA KITA ADA ALLAH , TAKUTLAH JIKA KITA TIADA ALLAH , Allah Maha Kaya , Tiada Yang Lain Selain DiA …

Tag Pasangan Anda . Supaya Jangan stress stress , Buat 7 Tu Kalau Nak Berkehendak , Aku Percaya kalau kita buat semua untuk Allah , Tiada Yang Dapat balas Kecuali Allah , Allah Mampu balas Apa Sahaja ,

Share Jika Dapat sesuatu ,

ig – almubarakbaha_1
Nak saya bantu motivasikan Pelajar sekolah lepasan Spm ? Pm tepi 😜

Sumber: Fb Al Mubarak

.

 

Masa Dapat Anak, Ni dalam Poket RM50 Je ! Rm50 Woi Bukan Rm500 – Cerita Kejayaan Lelaki Khawin Di Usia Muda Ini Mendapat 22K Shares di Facebook! Fuh! Apa Rahsianya..!

Masa Dapat Anak, Ni dalam Poket RM50 Je ! Rm50 Woi Bukan Rm500 – Cerita Kejayaan Lelaki Khawin Di Usia Muda Ini Mendapat 22K Shares di Facebook! Fuh! Apa Rahsianya..!

Umur 20 Tahun Anak 11 Bulan ,

Alhamdulillah sekarang unur 20 Tahun aku ada anak Kecil Gegirls , Comel , Cantik bijak macam ayah dia , Suka Tak dengar cakap , Tapi kalau suruh stop dia stop walaupun tak faham , Tak reti merangkak lju laju walaupun dah nak masuk Setahun , Bantu Aku Jadi Kuat waktu Down , Lemau , Tapi ….

waktu Aku umur 18 Tahun. Pada 2 tahun yang lepas, jiwa dan hati aku telah Set yang akan ada anak waktu aku umur 29 keatas , Sebab apa ? Sebab aku taknak bagi dia kebulur , Kebulur Anak anak ni seram tuan tuan , Lain macam takut dia , Tak macam kita kebulur ,

Punya Takut sampai jangan Fikir lngsung pasal anak , Nak Jadi Kan Cerita Jodoh 18 , Aku Dengan Isteri bekerja di Kl , Ramai yang tahu kami kerja teruk , Dalam Store , Tak Di bayar gaji , Memang Kelakar jugak time tu …

Wktu Tu Kami Dua Set Dapt anak 5 Tahun lagi , Sekali Bulan 1 2017 Dh Dapat , Aku Ni dalam Poket RM50 Je ! Rm50 Woi Bukan Rm500 …

Alhamdulillah Aku Ada 1 Ilmu Kebal Yang Aku Dapt dari Seorang Melayu Yang Berjaya , Superb Berjaya , Dia Cakap ,

” DALAM AL QURAN DAH TULIS , BUKAN SUAMI YANG JGA MAKAN MINUM ANAK ISTERI TAPI ALLAH , KITA TAK MAMPU NAK JAGA , ”

KEMUDIAN DIA SURUH AKU AMALKAN 7 AMALAN HARIAN SUPAYA TAK KEBULUR ,

Mula Aku tak caya , Aku Caya Usaha Buat Orang Berjaya , Tapi aku Dengar Seorang Guru Cakap , Jika Usaha But Orang Kaya Berjaya , Mesti Buruh Bangunan Dah Berhenti ,

Tapi Aku Cuba Jugak , Cuba Sedaya Upaya , Tak Fikir Apa Dah …Mula Mula Di Duga Dengan Tipu Helah , Kemudian Macam lagi…

Alhamdulillah Lepas Isteri Selamat Bersalin Kami Dah Start Kedai Kasut Pertama Dengan Kos Rm500 , Use Other Peoples Money Dan Berpandukan Amalan harian Tadi , Sini Aku Share Amalan

7 W WAJIB PEGANG ,

1 – WALAU SUSAH BERSEDEKAH

2 – WALAU SIBUK ZIKIR KE RASULULLAH

3 – WALAU KALUT SOLAT IKUT WAKTU

4 – WALAU TAKUT SENTIASA TAWAKAL

5 – WALAU SEORANG SENTIASA INGAT ALLAH

6 – WALAU DI BAWAH SENTIASA BERDOA

7 – WALAU MISKIN SENTIASA BACA AL QURAN

Lepas Aku Amalkan Alhamdulillah, ALLAH permudah Sikit demi Sikit dan By Proses . Dan Jangan Lupa ,

” Hassbunallah Waniakmal wakil waniaqmal maula waniaqmal nasir .. 10xkali Sehari ”

Zikir Paling Top ..

Dan Aku Nak Tegaskan , Jangan TAKUT JIKA KITA ADA ALLAH , TAKUTLAH JIKA KITA TIADA ALLAH , Allah Maha Kaya , Tiada Yang Lain Selain DiA …

Tag Pasangan Anda . Supaya Jangan stress stress , Buat 7 Tu Kalau Nak Berkehendak , Aku Percaya kalau kita buat semua untuk Allah , Tiada Yang Dapat balas Kecuali Allah , Allah Mampu balas Apa Sahaja ,

Share Jika Dapat sesuatu ,

ig – almubarakbaha_1
Nak saya bantu motivasikan Pelajar sekolah lepasan Spm ? Pm tepi 😜

Sumber: Fb Al Mubarak

.

Sebut sahaja rancangan The Crocodile Hunter yang pernah disiarkan di Malaysia satu ketika dulu, pasti akan terus teringatkan gelagat seorang lelaki yang begitu berani mendekati pelbagai haiwan berbahaya iaitu Steve Irwin.

Walaubagaimanapun, keberanian Steve akhirnya memakan diri apabila dia diserang oleh seekor ikan pari yang besar hingga menusuk dada Steve ketika cuba melakukan penggambaran untuk programnya. Steve dikatakan meninggal dunia ditempat kejadian.

Kini, legasi dan kerjayanya diteruskan oleh anak perempuan Steve dan Terri iaitu Bindi Irwin. Gadis berusia 16 tahun yang berwarganegarakan Amerika Syarikat ini bercadang untuk bekerja sepenuh masa di Australia Zoo selepas tamat pengajiannya dalam bidang Perniagaan dan Perlancongan.

“Ayah merupakan pahlawan hidupan liar dan kami sangat mengaguminya.Saya masih ingat dia memberi saya nasihat yang membuatkan saya terjebak dalam bidang ini selamanya. Beliau berkata, ‘Anda perlu merawat haiwan dengan cara yang anda ingin dirawat.’ Yang benar.”

16-year-old-bindi-irwin-crocodile-hunter-fathers-legacy-australia-zoo-1

 photo 16-year-old-bindi-irwin-crocodile-hunter-fathers-legacy-australia-zoo-9.jpg

 photo 16-year-old-bindi-irwin-crocodile-hunter-fathers-legacy-australia-zoo-8.jpg

 photo 16-year-old-bindi-irwin-crocodile-hunter-fathers-legacy-australia-zoo-12.jpg

 photo 16-year-old-bindi-irwin-crocodile-hunter-fathers-legacy-australia-zoo-10.jpg

 photo 16-year-old-bindi-irwin-crocodile-hunter-fathers-legacy-australia-zoo-5.jpg

 

Sumber: Eraviral

Masih Ingat Kes Ni ? Selepas Lama Berdiam Diri Akhirnya Ibu Itu Tampil Beri Cerita SEBENAR..

Masih Ingat Kes Ni ? Selepas Lama Berdiam Diri Akhirnya Ibu Itu Tampil Beri Cerita SEBENAR..

Baru-baru ni viral di laman sosial video seorang ibu “naik angin” dengan anaknya berusia 3 tahun. Kejadian itu mendapat kecaman meluas netizen. Selepas lama berdiam diri, akhirnya ibu itu tampil beritahu kisah sebenar yang buat ramai terkedu. Allahu. Baca dan kongsikan.

DISEBAR “ORANG DALAM”
“SEMUA itu fitnah dan cerita palsu sengaja direka bekas biras dengan niat mahu menjatuhkan maruah saya sebagai ibu kandung.

“Saya tidak pukul atau tolak anak saya sebaliknya dia terjatuh sendiri atas jalan,” demikian penjelasan seorang wanita dikenali sebagai Umi, 38, yang mendapat kecaman netizen selepas didakwa memukul anak kandung di depan rumahnya di Taman Mahkota Emas, Kuantan, Isnin lalu.

Umi berkata, kejadian itu bukan berlaku di depan rumahnya seperti yang tular di media sosial tetapi berlaku di depan rumah rakannya di Taman Sri Teruntum, Kuantan, pada 1.30 petang.

DISEBAR “ORANG DALAM”
Menurutnya, sebelum kejadian, anaknya keluar bermain bersama anak rakannya namun tidak pulang sebelum dia berpusing sebanyak tiga kali mencari di sekitar taman berkenaan namun gagal ditemui.

Katanya, dia mula menjadi marah dan terkejut selepas melihat anaknya pulang bersendirian sambil memeluk anak anjing ditemui.

ANAK PELUK ANAK ANJING
“Saya hanya marah dia kerana memeluk anak anjing sedangkan haiwan itu haram untuk disentuh.

“Gambar yang menunjukkan dia terjatuh itu bukan ditolak saya tetapi terjatuh sendiri sebelum anak masuk ke dalam kenderaan,” katanya ketika ditemui, di sini, hari ini.

Umi berkata, laporan perubatan dibuat di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) Kuantan mengesahkan anaknya tidak mengalami sebarang kecederaan ataupun luka.

Katanya, dia mengalami lebam di tangan kanan kerana terkena pintu belakang kereta ketika menyuruh anaknya masuk ke dalam kenderaan.

“Saya tahu perbuatan siapa yang sengaja menviralkan kejadian itu di laman sosial dan dia adalah bekas biras saya dan saya sudah bersedia untuk mengambil tindakan undang-undang kerana dia sudah menjatuhkan maruah saya,” katanya.

BUKAN KES PENDERAAN
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kuantan Asisten Komisioner Abdul Aziz Salleh ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian itu.

“Ibu mangsa berusia lingkungan 38 tahun tampil di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuantan hari sama untuk memberi keterangan berhubung kejadian itu,” katanya.

Sumber : Harian Metro via KhalifahMediaNetwork

Beliau berkata, polis mengesahkan kejadian itu tidak berunsurkan kes penderaan sebaliknya hanya salah faham dalam keluarga dan doktor turut mengesahkan mangsa tidak mengalami sebarang kecederaan.

.

Hukum Isteri Bersedekah Dengan Harta Suami,Adakah Memerlukan Kebenaran Suami Atau Tidak?Ramai Yang Tak Tahu!

Hadith berkenaan perkara ini :

عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا قَالَتْ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا أَنْفَقَتْ الْمَرْأَةُ مِنْ طَعَامِ بَيْتِهَا غَيْرَ مُفْسِدَةٍ كَانَ لَهَا أَجْرُهَا بِمَا أَنْفَقَتْ وَلِزَوْجِهَا أَجْرُهُ بِمَا كَسَبَ وَلِلْخَازِنِ مِثْلُ ذَلِكَ لَا يَنْقُصُ بَعْضُهُمْ أَجْرَ بَعْضٍ شَيْئًا

artinya : Dari ‘Aisyah r.a. dia berkata : Rasulullah saw telah bersabda : “Jika bersedekah olih seorang perempuan dari makanan yang ada di rumah (suami) nya yang bukan bermaksud menimbulkan kerusakan maka baginya pahala atas apa yang dibelanjakan dan bagi suaminya pahala dengan sebab harta yang diusahakannya. Demikian juga bagi seorang penjaga harta benda (yakni mendapat pahala) dengan tidak dikurangi sedikitpun pahala masing-masing dari mereka.” (Hadith Bukhari)

Al-Imam Nawawi berkata :

وَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا بُدّ لِلْعَامِلِ – وَهُوَ الْخَازِن – وَلِلزَّوْجَةِ وَالْمَمْلُوك مِنْ إِذْن الْمَالِك فِي ذَلِكَ ، فَإِنْ لَمْ يَكُنْ إِذْنٌ أَصْلًا فَلَا أَجْر لِأَحَدٍ مِنْ هَؤُلَاءِ الثَّلَاثَة ، بَلْ عَلَيْهِمْ وِزْر بِتَصَرُّفِهِمْ فِي مَال غَيْرهمْ بِغَيْرِ إِذْنه .
وَالْإِذْن ضَرْبَانِ : أَحَدهمَا : الْإِذْن الصَّرِيح فِي النَّفَقَة وَالصَّدَقَة ، وَالثَّانِي : الْإِذْن الْمَفْهُوم مِنْ اِطِّرَاد الْعُرْف وَالْعَادَة كَإِعْطَاءِ السَّائِل كِسْرَة وَنَحْوهَا مِمَّا جَرَتْ الْعَادَة بِهِ وَاطَّرَدَ الْعُرْف فِيهِ ، وَعُلِمَ بِالْعُرْفِ رِضَاء الزَّوْج وَالْمَالِك بِهِ ، فَإِذْنه فِي ذَلِكَ حَاصِل وَإِنْ لَمْ يَتَكَلَّم ،
وَهَذَا إِذَا عَلِمَ رِضَاهُ لِاطِّرَادِ الْعُرْف وَعَلِمَ أَنَّ نَفْسه كَنُفُوسِ غَالِب النَّاس فِي السَّمَاحَة بِذَلِكَ وَالرِّضَا بِهِ ، فَإِنْ اِضْطَرَبَ الْعُرْف وَشَكَّ فِي رِضَاهُ أَوْ كَانَ شَخْصًا يَشُحّ بِذَلِكَ وَعَلِمَ مِنْ حَاله ذَلِكَ أَوْ شَكَّ فِيهِ لَمْ يَجُزْ لِلْمَرْأَةِ وَغَيْرهَا التَّصَدُّق مِنْ مَاله إِلَّا بِصَرِيحِ إِذْنه .

Maksudnya : Ketahui olih kamu bahawa bagi seorang pekerja yaitu penjaga harta tuannya dan juga si istri dan hamba yang ingin membelanjakan harta tuan atau suaminya hendaklah mendapatkan izin dari si pemilik harta atau suaminya terlebih dahulu. Bila tidak ada izinnya sama sekali maka tidak ada pahala yang didapatkan oleh ketiga golongan tersebut. Bahkan ketiganya (yakni pekerja, isteri dan hamba) berdosa karena menggunakan harta orang lain tanpa ada izin pemiliknya.

Dan izin itu ada dua macam. Salah satunya ialah izin yang jelas membenarkan berbelanja dan bersedekah. Dan izin yang kedua ialah izin yang difahami dari kebiasaan yang berlaku seperti memberi sepotong roti kepada peminta dan yang seumpamanya.

Dan telah diketahui bahawa suami dan pemilik harta itu redha dengan pemberiannya itu. Dengan kata lain bahawa suami dan pemilik harta memberi izin walaupun tidak dengan perkataan.

Dan hal ini apakala diketahui ridhanya kerana kebiasaan yang berlaku dan diketahui bahawa dirinya sama seperti manusia-manusia yang suka bersedekah dengan harta.

Maka jika tidak dapat dipastikan tentang sikap dermawannya atau ragu adakah dia suka bersedekah atau tiada atau memang sikapnya tidak suka bersedekah dan diketahui hal itu melalui kelakuannya maka tidak harus bagi si isteri atau penjaga harta bersedekah dari hartanya melainkan mesti dengan ada izinnya yang jelas.

(Kitab Syarah Muslim Imam Nawawi)

Keterangan

– Bersedekah adalah amalan baik yang akan memperolehi pahala di akhirat.

– Bersedekah dengan harta sendiri tidak memerlukan izin orang lain.

– Jika mahu bersedekah dengan harta orang lain seperti harta suami atau majikan maka mestilah dengan izin suami dan majikan.

– Jika suami izinkan isteri bersedekah dengan harta suami atau majikan izinkan perkeja bersedekah dengan harta majikan maka semua mereka mendapat ganjaran pahala.

– Izin dari tuan harta untuk bersedekah mestilah dengan berlafaz atau bertulis atau lain-lain alamat memberi izin.

– Jika suami atau tuan harta tidak memberi izin dengan jelas tetapi yang bersedekah tahu bahawa suami atau tuan harta akan suka jika diketahui sedekahnya itu maka hukumnya adalah harus.

– Jika disyakki adakah suami atau tuan harta akan benarkan sedekah dengan hartanya atau tidak maka tidak harus bersedekah.

– Bersedekah dengan harta orang tanpa izin adalah berdosa dan tidak mendapat pahala.

wallahua’lam

Sumber: Ustaz Azhar Idrus (Original)

 

Syaitan Yang Salah, Bukan Kamu. Seorang Bapa Memaafkan & Peluk Erat Pembunuh Anaknya Di Mahkamah..

Syaitan Yang Salah, Bukan Kamu. Seorang Bapa Memaafkan & Peluk Erat Pembunuh Anaknya Di Mahkamah..

 

 

 

SUASANA hiba menyelubungi mahkamah di Lexington, Kentucky, Amerika Syarikat apabila seorang bapa memberi keterangan memaafkan pembunuh anaknya.

Kenyataan Abdul Munim Sombat Jitmoud itu turut menyebabkan tertuduh, Trey Alexander Relford menitiskan air mata malah hakim turut bersedih sehingga menangguhkan prosiding untuk sementara waktu.

Ketika hukuman dijatuhkan, Abdul Munim turut memeluk Relford.

Menurut CNN, Abdul Mulim berkata, dia tidak marah Relfourd berhubung pembunuhan anaknya, Salahuddin.

“Saya menyalahkan syaitan kerana menyesatkan anda dan mengelirukan anda untuk melakukan jenayah yang begitu besar. Tidak, saya tidak menyalahkan anda. Saya tidak marah kepada anda sama sekali.

“Saya memaafkan kamu atas nama Salahuddin dan ibunya, dengan perbuatan membunuh dia.
“I blame the devil, for misguiding you and misleading you to do such a horrible crime. No I don’t blame you. I’m not angry at you at all.

“I forgive you on behalf of Salahuddin and his mother. On the act of involving to kill him.”

“Peluang untuk dimaafkan Tuhan terbuka. Jadi, hubungiNya. Anda bakal mempunyai babak kehidupan yang baru,” katanya kepada Relford di mahkamah.

Dalam kejadian pada April 2015, Salahuddin membuat penghantaran pizza terakhir apabila dia ditikam sehingga mati dan dirompak di apartmen di Lexington, menurut stesen televisyen tempatan, WKYT.

Tiga ditahan bagi membantu siasatan kejadian itu tetapi hanya Relford didakwa.

Pihak berkuasa mendakwa, Relford yang merancang rompakan itu tetapi suspek menafikan membunuh Salahuddin.

Relford dihukum penjara 31 tahun selepas mengaku bersalah atas tuduhan bersubahat membunuh, pembabitan dalam rompakan dan cubaan mengganggu bahan bukti berhubung kes itu.

Sumber: Harian Metro

Sumber: Sehinggit

.

Hukum Isteri Bersedekah Dengan Harta Suami,Adakah Memerlukan Kebenaran Suami Atau Tidak?Ramai Yang Tak Tahu!

Hadith berkenaan perkara ini :

عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا قَالَتْ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا أَنْفَقَتْ الْمَرْأَةُ مِنْ طَعَامِ بَيْتِهَا غَيْرَ مُفْسِدَةٍ كَانَ لَهَا أَجْرُهَا بِمَا أَنْفَقَتْ وَلِزَوْجِهَا أَجْرُهُ بِمَا كَسَبَ وَلِلْخَازِنِ مِثْلُ ذَلِكَ لَا يَنْقُصُ بَعْضُهُمْ أَجْرَ بَعْضٍ شَيْئًا

artinya : Dari ‘Aisyah r.a. dia berkata : Rasulullah saw telah bersabda : “Jika bersedekah olih seorang perempuan dari makanan yang ada di rumah (suami) nya yang bukan bermaksud menimbulkan kerusakan maka baginya pahala atas apa yang dibelanjakan dan bagi suaminya pahala dengan sebab harta yang diusahakannya. Demikian juga bagi seorang penjaga harta benda (yakni mendapat pahala) dengan tidak dikurangi sedikitpun pahala masing-masing dari mereka.” (Hadith Bukhari)

Al-Imam Nawawi berkata :

وَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا بُدّ لِلْعَامِلِ – وَهُوَ الْخَازِن – وَلِلزَّوْجَةِ وَالْمَمْلُوك مِنْ إِذْن الْمَالِك فِي ذَلِكَ ، فَإِنْ لَمْ يَكُنْ إِذْنٌ أَصْلًا فَلَا أَجْر لِأَحَدٍ مِنْ هَؤُلَاءِ الثَّلَاثَة ، بَلْ عَلَيْهِمْ وِزْر بِتَصَرُّفِهِمْ فِي مَال غَيْرهمْ بِغَيْرِ إِذْنه .
وَالْإِذْن ضَرْبَانِ : أَحَدهمَا : الْإِذْن الصَّرِيح فِي النَّفَقَة وَالصَّدَقَة ، وَالثَّانِي : الْإِذْن الْمَفْهُوم مِنْ اِطِّرَاد الْعُرْف وَالْعَادَة كَإِعْطَاءِ السَّائِل كِسْرَة وَنَحْوهَا مِمَّا جَرَتْ الْعَادَة بِهِ وَاطَّرَدَ الْعُرْف فِيهِ ، وَعُلِمَ بِالْعُرْفِ رِضَاء الزَّوْج وَالْمَالِك بِهِ ، فَإِذْنه فِي ذَلِكَ حَاصِل وَإِنْ لَمْ يَتَكَلَّم ،
وَهَذَا إِذَا عَلِمَ رِضَاهُ لِاطِّرَادِ الْعُرْف وَعَلِمَ أَنَّ نَفْسه كَنُفُوسِ غَالِب النَّاس فِي السَّمَاحَة بِذَلِكَ وَالرِّضَا بِهِ ، فَإِنْ اِضْطَرَبَ الْعُرْف وَشَكَّ فِي رِضَاهُ أَوْ كَانَ شَخْصًا يَشُحّ بِذَلِكَ وَعَلِمَ مِنْ حَاله ذَلِكَ أَوْ شَكَّ فِيهِ لَمْ يَجُزْ لِلْمَرْأَةِ وَغَيْرهَا التَّصَدُّق مِنْ مَاله إِلَّا بِصَرِيحِ إِذْنه .

Maksudnya : Ketahui olih kamu bahawa bagi seorang pekerja yaitu penjaga harta tuannya dan juga si istri dan hamba yang ingin membelanjakan harta tuan atau suaminya hendaklah mendapatkan izin dari si pemilik harta atau suaminya terlebih dahulu. Bila tidak ada izinnya sama sekali maka tidak ada pahala yang didapatkan oleh ketiga golongan tersebut. Bahkan ketiganya (yakni pekerja, isteri dan hamba) berdosa karena menggunakan harta orang lain tanpa ada izin pemiliknya.

Dan izin itu ada dua macam. Salah satunya ialah izin yang jelas membenarkan berbelanja dan bersedekah. Dan izin yang kedua ialah izin yang difahami dari kebiasaan yang berlaku seperti memberi sepotong roti kepada peminta dan yang seumpamanya.

Dan telah diketahui bahawa suami dan pemilik harta itu redha dengan pemberiannya itu. Dengan kata lain bahawa suami dan pemilik harta memberi izin walaupun tidak dengan perkataan.

Dan hal ini apakala diketahui ridhanya kerana kebiasaan yang berlaku dan diketahui bahawa dirinya sama seperti manusia-manusia yang suka bersedekah dengan harta.

Maka jika tidak dapat dipastikan tentang sikap dermawannya atau ragu adakah dia suka bersedekah atau tiada atau memang sikapnya tidak suka bersedekah dan diketahui hal itu melalui kelakuannya maka tidak harus bagi si isteri atau penjaga harta bersedekah dari hartanya melainkan mesti dengan ada izinnya yang jelas.

(Kitab Syarah Muslim Imam Nawawi)

Keterangan

– Bersedekah adalah amalan baik yang akan memperolehi pahala di akhirat.

– Bersedekah dengan harta sendiri tidak memerlukan izin orang lain.

– Jika mahu bersedekah dengan harta orang lain seperti harta suami atau majikan maka mestilah dengan izin suami dan majikan.

– Jika suami izinkan isteri bersedekah dengan harta suami atau majikan izinkan perkeja bersedekah dengan harta majikan maka semua mereka mendapat ganjaran pahala.

– Izin dari tuan harta untuk bersedekah mestilah dengan berlafaz atau bertulis atau lain-lain alamat memberi izin.

– Jika suami atau tuan harta tidak memberi izin dengan jelas tetapi yang bersedekah tahu bahawa suami atau tuan harta akan suka jika diketahui sedekahnya itu maka hukumnya adalah harus.

– Jika disyakki adakah suami atau tuan harta akan benarkan sedekah dengan hartanya atau tidak maka tidak harus bersedekah.

– Bersedekah dengan harta orang tanpa izin adalah berdosa dan tidak mendapat pahala.

wallahua’lam

Sumber: Ustaz Azhar Idrus (Original)