“Saya Tak Pergi Gym Langsung”, Turun 8 KG Sebulan, Ini Rahsia Amylea AF3

“Saya Tak Pergi Gym Langsung”, Turun 8 KG Sebulan, Ini Rahsia Amylea AF3

Siapa lagi tahun ini belum kurus? Azam setiap tahun mesti ada impian nak turunkan berat badan. Berjaya atau tidak hal lain, yang penting berusaha. Betul tak?  Mungkin dah cuba pelbagai diet tapi masih lagi tidak berkesan.

Apa kata kali ini korang cuba diet dari bekas peserta Akademi Fantasia ini. Siapa tak kenal Amylea, orangnya kecil tapi suaranya besar dan merdu. Bayangkan Amylea turun 8 Kg sebulan dengan diet ini. Jom cuba!

Sebulan turun 8 kilo

As promised m gonna share my weight loss journey and what i did to go from 61.5 Kg to 53.0 Kg in 1 month. My height is 149 cm / 4’11, berat badan ideal utk ketinggian sy ialah 42 kg ( tp sy tak minat utk terlalu kecil, i love to have muscle juga so it will be heavy tapi masih bentuk yg ideal 47kg target sy)

These are the pictures thru out my journey. Jangan kecam sis bila tgk gambar gemok diam sudah ok! Haha This is my way and what i did for myself, sy tak paksa siapa2 utk buat, klu berminat nk cuba, cuba , sbb sy terima byk sgt permintaan utk share jadi sy share, klu ada yg lebih pakar mybe boleh share gambar anda utk turun 8kg sebulan bru sy percaya. Sy dh bertahun cuba mcm2 tips! Ini saja yg berjaya. Tip penting! MAHU

Sy mmg suka gym & badminton tapi sepanjang diet ni sy tak gym langsung!

This is what i did

Makan telur

Hari Diet : from India food expert.

Breakfast:

3 biji telor rebus ( kosong)
1 mug green tea

Lunch:

3 biji telor rebus ( kosong)
1 mug green tea
1 biji apple ( apa2 jenis)

Ptg

1 mug green tea
1 biji apple

Malam

1 mug green tea
1 mangkuk oat kosong dgn kacang ( jgn masin)

Minum air banyak

Minum air kosong yg byk sepanjang hari, jgn sulam2 makanan lain atau kudapan, klu buat tak menjadi diet ni. Percayalah sy dh try buat cmtu tapi mmg fail. Harus strict!

* kosong tanpa gula/ tanpa sos/tanpa garam/ tanpa perisa*

1 hari lose 1kg with this diet, my first day 1.4kg
You wont feel weak this diet is enough to fuel sufficient energy.

Hari Biasa:

Brown rice separuh genggam

Virgin coconut oil( klu goreng telor)

Kimchi

Frozen yogurt / greek yogurt

Green tea kosong ( wajib) boleh ulang menu ni 2 kali sehari tapi jgn atas jam 8mlm

Sumber : Amylea Azizan

.

Ibu mana yang tidak sayangkan anak sendiri. Sembilan bulan dia bersusah payah untuk mengandungkan seorang anak. Sepanjang mengandung, dia perlu lalui banyak keperitan dan kesakitan dan bersabar sehinggalah melahirkan anak.Ketika melahirkan anak,ibu juga perlu mempertaruhkan nyawanya ketika melahirkan anak tersebut. Begitulah besarnya pengorbanan seorang yang di panggil ibu. Sebab itu Allah sendiri mengangkat darjat seorang ibu sangat tinggi di sisi agama dan selayaknya ibu itu mendapat ganjaran syurga.

Walaupun seorang anak di gesa untuk menjaag kebajika seorang ibunya apatah lagi jika dia sudah tua, namun  begitu hari ini banyak kes yang berlaku di mana seorang anak sanggup memperlakukan ibunya dengan tidak wajar.

Sebelum ini ada banyak kes bila ada anak meninggalkan ibu mereka di rumah orang tua, meletakkan ibunya di tepi jalanan dan tinggal di kaki lima. Ada pula ibu yang di biarkan keseorangan tanpa makan minum.

Di Guangxi , nasib seorang ibu tua yang berumur lebih dari 90 tahun telah mengetuk pintu simpati ramai orang apabila dia yang di kenali dengan nama Yang telah di kurung oleh anaknya sendiri bersama dengan menantunya.

Yang di katakan di kurung di dalam sebuah tempat yang tidak selesa untuk di jadikan tempat tinggal. Dia juga di lihat sanagt kurus dan tidak bermaya ketika di jumpai oleh pihak berkuasa.

Dalam satu rakaman video yang berdurasi 1 minti lebih ini, Yang di lihat terkurung dalam satu tempat seperti sebuah penajar kecil. Di dalamnya tidak ada apa yang idtimewa melainkan ada satu meja kecil yang sudah usang untuk dirinya.

Ketika di temui, dia menceritakan tentang apa terjadi kepadanya kepada pihak berkuasa. Yang juga di katakan telah di kurung di situ sudah bertahun-tahun. Dia di selamatkan dan di bawa ke hospital untuk mendapatkan rawatan kesihatan.

Anak dan menantunya juga di tahan polis kerana melakukan jenayah penganiayaan kepada orang tua tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *