MENAKJUBKAN!!! WANITA INI MINUM AIR DICAMPUR 2 BAHAN DI DAPUR, 2 MINGGU KEMUDIAN, BERAT BADANNYA LANGSUNG TURUN 5 KG!

MENAKJUBKAN!!! WANITA INI MINUM AIR DICAMPUR 2 BAHAN DI DAPUR, 2 MINGGU KEMUDIAN, BERAT BADANNYA LANGSUNG TURUN 5 KG!

Banyak wanita gemuk yang berkata bahwa dengan minum air saja berat badannya bisa bertambah. Mengapa hal itu boleh terjadi? Ahli pengobatan Tionghoa berpendapat bahawa tubuh manusia bersifat “dingin” sehingga menyebabkan lemak mudah terbentuk di dalam tubuh. Oleh kerana itu, sebaiknya minum saja air madu halia untuk mengkondisikan suhu tubuh agar lebih hangat, sehingga lemak tidak mudah terbentuk di dalam tubuh.

Sila Baca Sampai Cara-Cara membuat Air Diet Seimbang yang Terbaik ini

Khasiat Halia :

Halia antara herba yang sangat bermanfaat untuk kecantikan dalaman dan luaran. Halia boleh digunakan untuk merawat masalah kulit dan juga membersihkan dalaman. Kalau nak tahu halia juga membantu untuk menurunkan berat badan secara semulajadi. Meh saya bongkarkan 7 khasiat halia untuk kurus dan cantik

1. Merahkan Bibir
Kupas halia muda , kemudian tumbuk separuh hancur. Sapu halia tumbuk ini pada bahagian bibir. Amaran!! Jangan gosok kuat sangat dik kan berdarah lak bibir tu. Amalkan petua ini sekali sehari bagi membuang kulit mati dan jadikan bibir kemerahan bak delima.

2. Buang Angin & Toksin
Khasiat halia seterusnya adalah bagi membuang angin & toksin di dalam badan. Caranya adalah hiris halia dalam satu atau dua inci dan rendamkan di dalam air panas bersama uncang teh (kalau teh hijau lagi bagus), saya tak masukkan gula nak jaga kesihatan dik, tanpa gula pun elok aje rasanya. Biarkan selama dua minit dan boleh minum setiap hari. Amalkan ini setiap hari pasti angin dalam badan bebas terbuang dan badan pun kembali segar. Tak percaya ek?Cubalaa baru tau ….

3. Langsingkan Badan.
Ini pasti ramai yang suka kan, sebut sahaja nak langsingkan atau cara untuk kuruskan badan jadi isu hangat. Halia boleh membantu memecahkan lemak dan menurunkan berat badan secara semulajadi. Hiris halia halus kemudian campurkan dengan air panas , madu dan juga sedikit perahan air limau nipis, amalkan setiap hari pasti ketika perut kosong dijamin akan merasai perbezaan. udahla halia tu murah aje dik berapa ringgit sahaja sekilogram, yang penting mahu buat atau tidak sahaja.

4. Menghilangkan Bau Badan
Ramai wanita yang alami masalah ini kan . Badan dah lawa , muka dan cantik tapi badan berbau , jatuh saham dik kalau lelaki nak mengorat. Untuk atasi masalah ini meh abg bagi caranya , amalkan minuman halia bersama teh setiap hari, atau pun kunyah halia yang ditumbuk hancur. Yang kunyah ini abg tak mampu dik terasa sangat pedas heheh nak senang gunakan halia dalam masakan seharian tau.

5. Menaikkan Seri Wajah.
Buat bakal pengantin tu sini dik abg nak kasi petua bagaimana nak naikkan seri wajah biar bakal suami pandang tak jemu. Caranya mudah sahaja, ketuk halia separuh hancur, rendamkan bersama sesudu madu dan air panas dalam 300ml. dah rendam tu dik minumlah setiap pagi, ini akan membantu melancarkan perjalanan darah dan membuatkan tubuh berasa panas. Ia sekaligus menaikkan seri wajah. Buat sokmo dik baru nampak hasilnya. Dah tak payah nak cucuk botok bagai tu…

6. Bersihkan Kulit
Nak kulit mulus bersih meh sini cuba petua ini. Tumbuk halia, campurkan dengan tepung beras yang dikisar kering. Satukan bahan ini, bancuh sehingga pekat dan boleh dijadikan luhur.

7.Redakan Tekanan
Halia boleh dibuat minuman dan dijadikan ramuan masakan. Halia juga dikatakan dapat membantu meredakan tekanan dan memulihkan dalaman badan. Amalkan minum air halia dengan madu setiap hari pasti anda dapat merasai kelainan dan wajah juga tubuh tampak segar. Sekaligus menyerlahkan kecantikan semulajadi.

CARA MEMBUAT AIR MADU HALIA UNTUK DIET SEIMBANG :

1. 10 gram halia dihancurkan hingga menjadi seperti pasta. Jika hanya diiris saja, khasiatnya kurang memuaskan.

2. Masukkan pasta halia tersebut ke dalam gelas dan tuangkan 200 ml air panas. Hindari merebus halia di atas kompor karena akan menghilangkan khasiatnya.

3. Tambahkan 1 sendok madu dan pastikan diaduk rata.

4. Minum 3 kali sehari, iaitu pagi hari saat perut masih kosong, 30 menit sebelum makan malam, dan sebelum mandi malam.

Setelah diminum selama 2 minggu:

1. Tangan, kaki, dan tubuh menjadi hangat.

2. Berat badan turun 5 kilogram.

3. Kulit menjadi lebih lembut.

4. Pinggang mengecil dan lemak berlebih hilang.

5. Setelah diminum rutin selama 6 bulan, bintik-bintik di wajah pun akan berkurang bahkan hilang.

Sumber: How

Ini 13 Khasiat Luar Biasa Madu Campur Kayu Manis


Banyak manfaat luar biasa madu campur kayu manis. Sayang jika Anda tidak mengetahuinya, mengalahkan obat dokter, apa saja?

Sebelum mengetahui perpaduan bahan alami tersebut, Anda perlu tahu bahwa setiap 100 gramnya madu mengandung nutrisi berupa karbohidrat, gula, serat pangan, protein,
air, riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3), kalsium, besi, asam pantotenat (vitamin B5), vitamin B6, folat (vitamin B9), vitamin C, magnesium, fosfor, kalium, sodium, seng, dan energi.

Madu (shutterstock) 

Kayu manis mengandung senyawa sinamaldehid (turunan dari senyawa fenol), yang memiliki sifat anti-agregasi platelet dan sebagai vasodilasator secara in vitro.

Kayu Manis 

Platelet sendiri adalah kolesterol yang menempel pada pembuluh darah dan pegumpalan (agregasi).
Platelet pada pembuluh darah dapat menyebabkan terjadinya aterosklerosis atau lemak mengeras pada pembuluh arteri.

Nah, berikut ini 13 khasiat madu  campur kayu manis 


Di antara sekian banyak manfaat madu dan kayu manis, berikut ini beberapa manfaat yang wajib Anda ketahui, yaitu:

1. Menurunkan Kolesterol

Campuran madu dan kayu manis bisa membantu menurunkan kolesterol dalam tubuh hingga lebih dari 20 persen.

Campur 1 sdt madu dengan sejumput bubuk kayu manis pada teh. Minumlah dua kali sehari untuk menurunkan tingkat kolesterol jahat.

2. Meredakan Nyeri Sendi

Campuran madu dan kayu manis memiliki efek positif terhadap arthritis kronis. Tambahkan 1 sdt madu dan ½ sdt kayu manis pada air putih, minum dua kali sehari saat perut kosong.

3. Mengatasi Flu

Campuran air madu hangat dan kayu manis sangat baik untuk menyembuhkan pilek dan sinusitis. Minumlah 2 atau 3 kali sehari.

4. Menurunkan Berat Badan 

Campuran madu dan kayu manis akan membantu mencegah pembentukan lemak. Campurkan 2 sdt madu dengan sejumput bubuk kayu manis dalam air hangat. Minumlah setiap sebelum sarapan dan sebelum tidur saat perut kosong.

5. Menambah Energi 

Campurkan 1 sdt madu dengan segelas air hangat serta sejumput kayu manis. Agar rasanya semakin segar tambahkan perasan air jeruk lemon yang mengandung vitamin C.

6. Mengurangi Asam Lambung

Taburkan bubuk kayu manis pada 2 sdm madu sebelum makan.

7. Mengatasi Kerontokan Rambut 


Campurkan madu, kayu manis, dan minyak zaitun, aduk hingga merata. Oleskan ke bagian kepala yang mengalami kerontokan. Diamkan selama 15 menit lalu dibasuh.

8. Mengobati Sakit Gigi

Campur 1 sdt kayu manis dengan 5 sdt madu. Oleskan pada gigi yang sakit. Gunakan 3 kali sehari.

9. Atasi Kemandulan

Penggunaan madu dan kayu manis juga bisa membantu pasangan suami istri yang ingin mendapatkan keturunan.

10. Mengobati Infeksi Kandung Kemih

Campurkan madu dan bubuk kayu manis secukupnya kemudian minum dengan air hangat.

11. Mengatasi Susah Buang Gas 

Menurut penelitian yang dilakukan di India dan Jepang, ditemukan bahwa konsumsi madu  dan bubuk kayu manis dapat mempermudah buang gas.

12. Obat Awet Muda

Minumlah secara rutin teh yang dicampur madu dan kayu manis.

13. Mengobati Jerawat

Campurkan madu dengan bubuk kayu manis, oleskan pada jerawat sebelum tidur dan biarkan sampai keesokan harinya, lalu bersihkan.

Kombinasi keduanya telah digunakan masyarakat Cina dan India sejak 5000 tahun lalu, karena mengandung enzim yang menghasilkan hidrogen piroksida yang sangat ampuh menghentikan serta membunuh bakteri serta jamur.

 

Perempuan Yang Ada 5 Ciri Ini Bolehlah Perasan Cantik!! Cuma Yang No. 3 Itu Susah Sikit Nak Jumpa.. Korang Ada Tak Ciri2 Ni??

Biasanya wanita yang punya kecantikkan ini punya lima ciri berikut. Jadi kalau anda ada kebanyakan dari ciri ini pada wajah, bolehlah nak perasan cantik.

1. Lesung pipit

Percaya atau tidak kebanyakan wanita yang memiliki lesung pipit di pipi adalah seorang cantik. Bukan itu saja dia juga kelihatan manis apatah lagi bila tersenyum. Tengok saja Wawa Zainal.

2. Bulu kening tebal

Sama seperti bulu mata lentik, ramai yang mahukan alis tebal hingga menggunakan celak agar tampak lebih gelap. Tak caya tengok Elfira Loy, dia cantikkan.

3. Dagu terbelah

ni adalah satu kecacatan yang membuatkan seseorang itu nampak cantik. Sewaktu tersenyum pemilik dagu terbelah ini akan dilihat makin manis dan hensem bagi lelaki. Datuk Siti Nurhaliza salah seorang yang memiliki dagu sebegini.

4. Gigi tak tersusun
Image result for gigi tak tersusun
Tak sempurna tapi pemiliknya akan kelihatan cukup manis bila tersenyum. Malah mereka juga kelihatan lebih muda. Ingat tak penyanyi Mazuin Hamzah.

5. Bulu mata lentik
Image result for bulu mata lentik

Sebab itulah ramai yang sanggup memakai bulu mata palsu dan juga terciptanya maskara. Ia akan membuatkan wanita nampak cantik.

‘KULIT LEMBUT & BADAN MAINTAIN’ – INI RESEPI RAHSIA JAMU BIBIK ANAK 10 KEKAL SIHAT!

‘KULIT LEMBUT & BADAN MAINTAIN’ – INI RESEPI RAHSIA JAMU BIBIK ANAK 10 KEKAL SIHAT!

Kecantikan merupakan antara yang sering menjadi bualan hangat golongan wanita. Sebut sahaja produk apa, pasti ingin dicuba. Mereka sanggup berhabis duit semata-mata ingin kelihatan cantik. Namun, sebenarnya kecantikan haruslah seiring dengan dalaman. Betul tak?

Perkongsian kali ini mungkin boleh membantu anda untuk mencantikan dalaman dan luaran. Tips ini hanya menggunakan bahan semulajadi. Jom cuba!

Kulit lembut, badan maintain


Resepi air halia


Perubahan yang bagus

Sumber : Maslinda Mohd Nor Mamasilat

.

[VIDEO] Kekayaan Rozita Che’Wan yang Melampau – Yang Umum Tak Ketahui ! Jom Tengok

Rahsia Kekayaan Rozita Che Wan dalam H!Live Apa Kata Malaysia

Sesapa yang tengok HLive: Apa Kata Malaysia yang diacarakan oleh Aznil Nawawi? Boleh klik video bawah ni. Since Masreena peminat Che Ta dan mengikuti perkembangan dia since awal kemunculan lagi kira-kira 10 tahun yang lepas, memang dah sedia maklum dengan jawapan-jawapan Che Ta sebab memang konsisten since temuramah yang sebelumnya….

Untuk pengetahuan korang soalan-soalan Aznil ni rasanya diambil daripada beberapa forum yang terkemuka di Malaysia, kalau korang bukak forum memang rakyat Malaysia bergaduh-gaduh dalam tu pertikaikan duit artis sana, artis sini…. itu baru gossip tau… belum lagi politik lagilahh pelbagai kata-kata carutan yang keluar…. sampai pening kepala korang nak baca forum tu secara aman

Rozita sediakan 20 pasang baju raya untuk SETIAP ahli keluarga meraikan Aidilfitri tahun ini iaitu dirinya sendiri, Zain Saidin, anak perempuannya Aaishah Dhia Rana dan kedua-dua anak lelaki dewasanya. Bila ditanya tak banyak sangat ke? Che Ta menjawab dia sebagai artis takkan lah dia nak ulang baju pulak kan… tak pasal-pasal wartawan mengata dia tak berduit pula. Since dia sendiri berkemampuan untuk sediakan semua tu…bukan tak mampu betul tak? Furthermore, di Aidilfitri umat Islam disunatkan untuk berpakaian baharu (this is really really correct) bagi meraikan hari kemenangan selepas menempuh sebulan berpuasa.

Pasal orang miskin tu, itu adalah life mereka, Rozita Che Wan sendiri pun bayar zakat, jadi tak timbul isu orang kaya berbelanja tanpa menghiraukan orang lain yang sedang susah. Duit yang dia cari dengan kerja keras, then sukati dia lah untuk berbelanja betul tak?? Yang penting tanggungjawab Che Ta melunaskan zakat dah selesai. Setiap orang dapat bahagian masing-masing

– Kelahiran Aaishah Dhia Rana menamatkan penantian Che Ta selama 18 tahun yang mengimpikan seorang anak perempuan comel, dulu ingat lagi masa masih menjanda Rozita ada bagi statement pada press dia nak kahwin kokesen sebab nak dapat anak comel, and fortunately her dreams became true, see how her life going’s well dan memenuhi segala impian. Macam fairytale. Bertuah sangat kan?

– Menjawab isu kontroversi yang berkaitan lambakan baju, benar Aaishah memiliki wardrobe sendiri untuk baju-baju Aaishah since Aaishah banyak terima hadiah pemberian peminat. Rasionalnya baju tu boleh disimpan untuk dipakai kembali oleh cucu-cucu nanti. Gosh, patutlah Che Ta sampai kena menyewa kondo khas untuk simpan baju dia dan anak nya. Sebab terlalu banyak!

– Tentang sambutan raya, Hari Raya Pertama diraikan di rumah mertua / ibu Zain Saidin di Ampang,
hari raya kedua barulah pulang ke kampung Che Ta di Alor Setar, Kedah selama seminggu.

– Pemakaian Tudung: tak mengehadkan Che Ta berfesyen ke?

Tak sebab even bertudung Che Ta masih lagi boleh bergaya dengan jaket bulu… LOL… sebelum Che Ta bertudung lagi, dia sudah 2 tahun menjalankan perniagaan tudung (Padusi) dengan adiknya Ayu Raudhah. Jadi isu Rozita Che Wan bertudung disebabkan nak bisnes tudung tu tak betul ye.. sebab masa free hair lagi dia dah sibuk jual tudung pun. Harap maklum.

Rozita bertudung sepenuhnya since balik daripada umrah bersama suaminya. Sebelum tu Rozita terdengar perbualan Zain dengan orang lain bahawa dia nak berdoa depan kaabah agar isterinya itu bertudung sepenuhnya… itulah impian Zain lalu semenjak balik daripada umrah tu lah Rozita bertekad untuk fully hijab.

– Soalan Aznil: Tak takut ke manjakan Aaishah dengan pakaian berjenama dan barang kemas tebal-tebal ni??

Aaishah Dhia Rana

Jawapan Rozita… “kalau bukan saya ibu dia yang manjakan anak saya, siapa lagi? Takkan orang sebelah pulak kan?”

bagus jawapan Che Ta… sebenarnya ramai je orang-orang kaya yang manjakan anak malah lebih daripada apa yang Che Ta buat… tapi, disebabkan mereka bukan selebriti, jadi isu tu tidak didedahkan. Pasal isu keselamatan, Aaishah jarang dibawa keluar rumah unless di tempat tempat tertentu macam Pavillion je. Dan Rozita hanya akan bawa Aaishah keluar jika bersama Zain Saidin. Biasalah, kalau ada lelaki susah sikit kalau orang nak buat jenayah ni kan…

– Soalan terakhir Aznil yang sangat menarik perhatian Masreena adalah pasal gaya hidup Che Ta yang mewah, kaya & bergaya… travel London, handbag berjenama, pakaian designer dll

Rozita suruh rakyat Malaysia berfikir positif terhadap dia. Pasal beli hartanah & buka restoran di London tu hanyalah di peringkat perancangan je baru ye, so janganlah korang meroyan sangat hehe…

Betul ke jadi artis Boleh jadi kaya?

Rozita cakap, 5 tahun pertama dia jadi artis, she worked hard for money (berlakon). Dalam sebulan payment lakonan dia 60 ribu.. itu tidak termasuk pendapatan lain sbg model, duta dll… Anggapkan yang living cost dia guna duit sampingan je dan duit lakonan disimpan or kontra salah satu lah kan.. korang bayangkanlah, setahun dah 720 ribu tahu.. kalau 5 tahun tak ke dah mencecah 3.6 juta?? Perghh… memang jutawan senyap lah Rozita Che Wan ni. Bayangkan annual dividen yang dia dapat sebagai passive income kan? Kalau 8% setahun hampir 300 ribu ok!!!

Then… selepas berpenat lelah berlakon 5 tahun tu barulah masuk ke fasa money worked for her… i think she put in a few investment lah income dia yg 5 tahun tu tadi.. so now dia cuma maintain life dia dengan bisnes, jurucakap produk, dan mengacara (Primadona) tu je.. berlakon dah stop… fuhh memang hebatlah Rozita, patutlah 5 tahun pertama sibuk berlakon tu Rozita senyap je jarang muncul kat social event… yang Masreena tahu dia banyak berjimat je masa tu.. iaitu musim dia berlakon diari Ramadhan Rafik tu… mana ada Rozita muncul sangat dia red carpet mana-mana kan.. dalam diam rupa-rupanya dia jimat duit hasil lakonan untuk buat investment!

Selain berlakon, dulu selalu nampak Rozita Che Wan sebagai model majalah pengantin

So tu je lah yang mampu dikongsikan. Selebihnya korang boleh tengok sendiri, lagi best sebab Rozita menjawab soalan Pak Nil dengan penuh jujur…. takde unsur riak mahupun show off di situ.. yang ada hanyalah kematangan seorang True Lady je yang aku nampak. Yang nampak tak matang hanyalah orang-orang yang mencerca dia je… hahaha… SEBAB KALAU KORANG TAK DENGKI PASTILAH KORANG TAK PERTIKAI APA-APA, TAPI SEBAB DENGKI LAH MAKA KELUAR PELBAGAI BUNYI & KOMEN NEGATIF dari orang yang tak nak berusaha tapi hanya tahu berangan nak merasa kesenangan….

Jadi untuk wanita-wanita di luar sana, kuatkan tekad. Jadikan kisah selebriti terkenal macam Maya Karin, Che Ta dll ni sebagai sumber inspirasi korang… Masreena percaya, kalau korang berjimat, berbelanja hanya perkara yang penting pasti kita boleh dapat kejayaan dan kekayaan. Kalau artis yang banyak kos diperlukan untuk maintain life diorang yang glamour tu pun masih boleh berjimat, kenapa tidak kita orang biasa?

Sila tonton video:

.

 

SHARE! Cara Cepat Untuk Lembutkan Daging Dan Ayam Beku Dalam Masa Hanya 5 Minit Sahaja!

SHARE! Cara Cepat Untuk Lembutkan Daging Dan Ayam Beku Dalam Masa Hanya 5 Minit Sahaja!

Sumber : Sehinggit

Memang agak melecehkan apabila terpaksa menunggu daging yang kita bekukan dalam peti sejuk menjadi lembut sebelum dimasak kan?
Kebiasaanya, kita rendam daging dalam air untuk dilembutkan, tapi cara tersebut akan mengambil masa yang agak lama (kira-kira sejam) untuk menjadi lembut.
Tahukah anda ada cara yang paling cepat dan mudah untuk melemputkan daging, iaitu dengan memasukkan daging ke dalam microwave namun kebiasannya kesegaran daging akan hilang dan kemungkinan juga masakan anda akan menjadi terlebih masak.
Apa kata anda cuba petua dibawah. Peralatan yang anda perlukan adalah dua periuk jenis steel.

1. Terbalikkan periuk pertama.
2. Letakkan daging yang ingin dilembutkan atas permukaan belakang (bahagian punggung) periuk tadi.
3. Letakkan periuk yang satu lagi di atas daging tadi. (Kedudukan daging diapit oleh dua periuk)
4. Isikan air ke dalam periuk tersebut.
5. Tunggu sehingga daging beku tersebut menjadi lembut. Masa yang diambil bergantung kepada ketebalan daging. (Biasanya 5-10 minit)

Secara fizik, logam khususnya aluminium adalah konduktor haba yang baik dan haba yang dihasilkan melalui proses ini sudah cukup kuat untuk melembutkan daging.
Tekanan dari air juga menekan logam di atas daging sekaligus meningkatkan kawasan permukaannya supaya ia boleh menyalurkan lebih banyak haba dari yang mempercepatkan daging menjadi lembut.
Jadi proses memasak anda akan menjadi lebih cepat selepas ini.
Tak perlu gusar lagi kalau anda terlupa untuk merendam daging lebih awal ataupun membatalkan niat anda untuk memasak gara-gara perlu menunggu lama. Selamat mencuba!

Silakan SHARE, Semoga memberi manfaat.

.

Bagi Minum Kat Pakistan Karpet. Apa Jadi Seterusnya Amat MENGEJUTKAN!

Nama saya AJ Alhadi. Satu hari ni ada sorang Pakistan jual karpet datang ke rumah. Bila nampak dia termengah2 saya pun bagi la dia air. Siap tambah lagi. Lepas tu dia tak beredar lagi, dia pandang saya lain macam je sebelum dia tiba2 terus……

Bagi Minum Kat Pakistan Karpet. Apa Jadi Seterusnya Amat MENGEJUTKAN !!! | Seperti diceritakan oleh FB Aj Alhadi (LINK). Tadi ada pakistan karpet bg salam. Abam pun sapa dia dan menolak dgn baik. Tgok dari raut dia tu berpeluh2 dan nampak letih. Tetiba dia mintak nak minum. Abam pun bagi la sebotol air sejuk. Masa dia minum tu abam perati je.

Nampak sgt dahaga dan penat yg amat sgt. MasyaAllah sebak gak hati abam ni. Dah habis sebotol dia teguk abam tanya dia nak lagi tak? Dia angguk malu2 dgn mata kesian. Abam pun tapau lagi sebotol buat bekal dia. Brterima kasih sungguh dia kat abam. Kemudian abam tanya dah makan ka? Dia kata takpa2 saya tak lapar.

Tapi tgok pada air muka tu mmg nampak tengah kelaparan. 2 3 kali dia menolak abam ajak makan. So abam pun kata saya bungkus mau ka? Dia angguk perlahan2. Lapaq la tu. Kebetulan abam baru masak gulai ayam jadi abam tapau bnyak2 buat bekal dia. Keluar air mata dia baq ang. Abam tanya u tinggal mana? Dia kata permatang pauh 😲. Dari permatang pauh kayuh ke kepala batas bwak karpet kat belakang bukan keja senang bro. Ada kot 20 kilo lebih ikut jalan belakang. Asal sahabat ni dari Pakistan. Lepas abam bg bekalan dia pun kayuh perlahan2 hilang dari pandangan.

Jadi sahabat2 sekalian, kalau jumpa mereka2 ni bwak2 la tanya dah makan ke belum. Bukan org lain tu. Saudara kita jugak. Datang dari jauh tinggalkan anak bini dan keluarga utk berpeluh di negara kita di masa anak bangsa kita masih ramai hanyut di kaki lima shopping complex dan kedai judi.

Ada yg kaya lebih dari kita tapi dah itu rezeki mereka. Ada yg datang sebatang kara tanpa harta mengharapkan rezeki halal di negara org. Bantulah mana yg patut dan jgn cepat buruk sangka kerana kita tidak berpijak dlm kasut mereka. Moga sahabat ni dimurahkan rezeki… Moga Allah pandang kita dgn penuh keredhaan hasil dari secebis kasih sayang dari dalam diri kita. Selamat jalan sahabat. Elok2 kayuh. Maaf la lupa nak tanya nama..

KREDIT: FB Aj Alhadi (LINK) | Link original post

.

Apakah Saiz Jari Kelingking Anda Mengatakan Mengenai Keperibadian Anda? Jangan Terkejut, 99% Tepat!

Pernahkah anda terfikir mengapakah saiz jari kecil kami berbeza-beza? Jika ia tidak membawa apa-apa makna, bukankah ia seharusnya sama untuk kita semua? Tambahan pula, kajian mengenai tapak tangan membantu mengenal pasti, dengan jelas, tiga jenis orang yang sangat berbeza berdasarkan saiz jari kelingking. Sekarang, anda boleh memilih untuk mempercayainya atau tidak, kerana sebenarnya terdapat variasi jelas yang berkaitan dengan keperibadian anda!

Kenal pasti terlebih dahulu, jenis jari kelingking anda dengan merujuk gambar di atas.

Type A

Apabila jari kecil anda selaras dengan garisan pertama jari cincin anda, anda tergolong dalam keperibadian pertama. Ini bermakna anda mempunyai keperibadian yang cenderung ke arah keseimbangan. Anda sememangnya cenderung ke arah ketenteraman dan keamanan. Anda jenis yang tidak suka serabut, tetapi bukanlah sehingga OCD – anda hanya perlukan barang-barang anda berada di tempat yang betul. Anda secara naluri mengalihkan diri dari kekacauan dan jika ada sesuatu yang menjengkelkan anda, itu adalah ketidaksimbangan dalam hidup.

Anda adalah jenis orang yang beremosi tinggi, seksual, dan seimbang intelektual. Fikiran anda tenang, keputusan anda dipikirkan dengan baik dan pendapat anda dibentuk selepas pertimbangan yang sewajarnya. Tidak pernah menghakimi orang lain, anda adalah orang yang memahami perkara sebelum membuat kesimpulan. Bukan seorang yang mudah terganggu, keyakinan anda datang dari pemahaman yang mendalam tentang keperibadian anda sendiri dan itulah yang membuat anda menonjol sebagai seorang manusia.

Type B

Anda tergolong dalam Type B jika jari kecil anda lebih pendek dari garis pertama jari cincin anda.  Maksudnya ialah terdapat lebih banyak daripada anda daripada yang dapat dilihat dengan mata kasar. Anda adalah orang yang emosional, sensitif dan sangat terdedah kepada rasa sakit dari mereka yang paling anda percayai. Anda adalah jenis orang yang akan keluar dari jalan untuk membantu orang lain dan apabila anda mempercayai seseorang, anda akan percayai sepenuhnya. Tetapi itu juga kelemahan anda, anda terluka apabila seseorang yang rapat dengan anda berkata atau melakukan sesuatu yang tidak anda harapkan dari mereka.

Sebaliknya, anda cenderung untuk menjadi empathic. Sifat anda sendiri membolehkan anda memahami emosi orang lain dan, lebih kerap daripada tidak, anda memahami orang dengan meletakkan diri anda dalam kasut mereka. Anda memahami orang lain dengan menjadi ‘diri mereka’. Inilah yang membuat anda seperti permata rare, seseorang yang sangat luar biasa sehinggakan orang lain suka bercakap dengan anda. Jangan mengubahkan diri anda kerana tidak ramai yang boleh memberikan dunia ini kasih sayang yang diperlukan.

Type C

Anda tergolong dalam Type C jika jari kecil anda sampai di luar garis pertama jari cincin anda. Apa yang dimaksudkan ialah anda adalah orang yang selalu memberikan lebih banyak daripada apa yang anda perlukan. Sama ada profesion anda, kehidupan anda atau dari segi romantik, anda adalah jenis orang yang akan sentiasa memberi lebih banyak daripada yang anda ada dan itulah yang membuat anda sangat berbeza. Anda pastinya bukan seorang yang menahan diri daripada bercinta, kemurahan tanpa syarat anda adalah apa yang mendorong anda dari dalam.

 

Sumber: Meaww

[VIDEO] Wanita Buang Sengkenit Dengan Minyak Pudina Dapat 27 Juta View. Tetapi Pakar Cakap Ianya BAHAYA Kerana..

[VIDEO] Wanita Buang Sengkenit Dengan Minyak Pudina Dapat 27 Juta View. Tetapi Pakar Cakap Ianya BAHAYA Kerana..

Sebuah video yang menunjukkan seorang wanita yang digigit sengkenit membuatkan sengkenit itu dengan sendirinya lari dan melepaskan gigitan hanya dengan menggunakan minyak pudina. Video itu menjadi viral dan mendapat lebih 27juta view. Namun, seorang pakar mengatakan yang tindakannya itu lebih merbahaya kerana….

[VIDEO] Wanita Buang Sengkenit Dengan Minyak Pudina Dapat 27 Juta View. Tetapi Pakar Cakap Ianya BAHAYA Kerana…. | Sebuah video di facebook yang menunjukkan seorang wanita dengan mudah mengeluarkan sengkenit dari badannya dengan hanya menggunakan setitik minyak pudina telah mendapat lebih daripada 27 juta views. Tidak hairanlah ia menjadi viral kerana mengetahui cara membuang sengkenit dengan cepat dapat mengurangkan masanya menghisap darah, mengurangkan risiko anda untuk mendapat penyakit berjangkit, seperti penyakit Lyme.

Klip itu menunjukkan sengkenit bertindak balas terhadap minyak dalam masa 20 saat dan mula melepaskan gigitan dan melata atas lengan wanita itu. Dengan kaedah itu juga sengkenit itu juga dapa dibuang keseluruhannya tanpa meninggalkan mana-mana bahagian mulutnya, yang dapat menyebabkan orang yang digigit berisiko dijangkiti penyakit walaupun selepas seluruh badannya dikeluarkan.

Namun, di sebalik kejayaan itu, seorang pakar sengkenit telah memberi amaran bahawa kaedah pembuangan ini boleh mendatangkan lebih banyak mudarat daripada kebaikan. Dr Neeta Connally, penolong profesor Biologi di Western Connecticut State University, berkata melemaskan sengkenit dengan bahan-bahan seperti minyak pudina boleh memburukkan mereka, menyebabkan penyebaran penyakit.

Dia berkata: “Kami tidak mahu membuat sengkenit itu marah kerana ia membawa pelbagai jenis penyakit.
‘Sebenarnya mereka merembes air liur ke dalam badan apabila sengkenit menggigit dan dengan itu kita tidak mahu kemarahan sengkenit itu membuat ia mengeluarkan lebih banyak air liur dan dengan itu ianya lebih cenderung untuk membawa kuman ke dalam badan anda yang boleh membuat anda sakit. ‘

Kaedah pembuangan sengkenit yang betul adalah sangat penting kerana kaedah yang salah akan menyebabkan bahagian mulut sengkenit tertinggal didalam kulit. Ini boleh menyebabkan jangkitan setempat, yang dalam kes-kes yang teruk boleh membawa kepada abses dan juga septisemia.

Anda juga perlu berhati-hati untuk tidak memicit badan sengkenit, kerana ini boleh menyebabkan kandungan air liur dan usus masuk semula ke dalam aliran darah orang yang digigit.

Lihat Video:- DISINI

.

Aku pratikal di sebuah Klinik Kesihatan sebuah kampung. Lebih kurang jam 12 tengah malam, pintu rumah aku diketuk. Bila aku buka aku lihat pesakit yang pernah datang beberapa hari datang semula. Bila aku sentuh badan dia terus meremang bulu roma aku. Aku call Akak MA yg bertugas malam tu. Bila aku cerita detail pesakit tu, Akak tu suruh aku tinggalkan pesakit dan balik rumah. Aku jadi pelik, tiba² pesakit tu…….

Untuk pengenalan bagi memudahkan korang faham flow cerita aku kali ni, kisah ni bermula masa aku posting last semester di klinik kesihatan. Yee.. zaman aku belajar dulu. Klinik kesihatan tempat aku taging kali ni terletak dalam satu kawasan kampung. Memang ceruk jugak la kampung ni. Dari pekan ambik masa 20 minit. Tapi penduduk agak ramai dan tak terlalu sunyi. Satu yang aku suka pasal kampung ni sebab keliling sawah padi! Memang peberet betul. Angin sepoi sepoi. Budak main kat bendang petang petang. Memang syok. Almaklum lah. Aku pun orang kampung jugak. Tapi kampung aku tak sekampung ini. Pokok beras ni takda dan jarang jumpa. Itu waktu siangnya. Tapi bila time malam, memang suram sikit. Ikut pemerhatian aku sebulan lebih stay kampung ni, Orang kampung sini tak keluar dah kalau lepas maghrib. Aku tak pasti kenapa tapi tak semeriah waktu siang la.
untuk rotation Out Patient Department (klinik kesihatan) ni, kebiasaannya lecturer akan tetapkan satu klinik dengan 2 pelajar. Tapi time aku ni pulak, aku sorang je taging satu klinik selama satu bulan . Perghh mula mula tu memang mintak jugak partner. Tp tak kena approve tukar jadual posting dengan lecturer. Apa boleh buat. Hadap ajelah. Jadi nya liku liku sebulan tu memang aku hadap sorang dan dibantu staf staf klinik.
Kat klinik ni, aku tinggal dalam quarters student. Quarters student ni memang betul betul paling depan antara quarters yang staff lain duduk. Kiranya kalau ada kes luar waktu operasi klinik, memang pesakit atau ahli keluarga ni akan ketuk rumah aku dulu lah. Memang MA dah pesan siap siap masa hari pertama aku lapor diri. Kalau ada kes, attend dulu. Dah stablekan patient, baru call staff oncall. Itu lah antara cabaran dan tanggungjawab besar yang aku dapat sepanjang aku posting.

Kisah dia macam ni, masa hari kejadian, aku dah hampir 3 minggu aku kat klinik ni. 3 minggu tu jugak lah banyak kes emergency yang datang. Memang aku attend sorang dulu kemudian baru aku panggil MA oncall. Alhamdulillah. Setakat 3 minggu tu aku dapat manage dengan baik. Takda sebarang masalah timbul. Tapi kes yang aku nak cerita memang menjadikan satu pengalaman posting aku yang aku tak boleh lupa.

TIBA-TIBA PINTU RUMAH DIKETUK

Malam tu, dalam pukul 11.30. Aku dah nak masuk tidur. Actually baru lepas satu kes datang. Kes semput. Aku bagi neb. dalam 30 minit dia dah okey. Aku buat rekod sikit dan aku discajkan patient tu. Kira settle situ jelah. Banyak kes semput sejak seminggu tu. Mungkin hujan setiap hari. Malam tu pun dah renyai renyai. Cuaca sejuk pun mempengaruhi jugak serangan asthma ni. So aku tidur dalam pukul 11.40. Tengah sedap aku tidur, tiba tiba pintu quarters kena ketuk. Kuat jugak dia ketuk. Macam nak roboh dah pintu tu. Quarters kayu kott. Memang kuat la bunyi. Aku tengok jam. Pukul 2.38 pagi. Dalam hati, kalau kes demam, cirit atau muntah kau ketuk macam tu, memang nak kena ketuk kepala dengan aku. Chehh! aku bukak pintu. Seorang laki, badan agak gempal. Tercungap bagi tahu yang ayah dia sesak nafas dalam kereta. Aku capai stetoscope, dan bergerak ke kereta wira yang di parking betul depan klinik. Seorang lelaki tua. Umur pakcik tu 68 tahun. Susah betul dia nak tarik nafas. Dalam hati aku, semput agak nya ni.

Aku mintak si anak papah ayahnya dan baringkan di katil bilik rawatan. Segala vital sign aku ambik dan aku rekod. Paru paru aku dengar. Tiada ronchi(bunyi asthma) bukan asthma laa kan. Tapi bunyi creapitation yang aku dengar.(boleh gugel kalau rajin. Panjang nak explain). Tekanan darah 99/53 (rendah) oksigen 78% (rendah) gula HI (tinggi)sampai takda nombor yang boleh explain ketinggian paras gula. Nampak macam Diabetic Ketoacidosis (DKA) dalam hati aku. DKA (keadaan peratusan gula yang terlalu tinggi). Aku bagi oksigen dengan kadar 15 liter. Aku set iv line (yang jarum masuk air tu). Tapi aku tak bagi Normal saline air garam tu sebab takut fluid overload pulak. ( Pakcik ni semi concious( kurang sedar). Aku panggil pakcik M eh. Meracau racau sebut jebat jebat. Si anak tadi pun hairan tanya pakcik M siapa jebat? Dia pun tak kenal rupanya. Dah stable semua, aku call MA oncall malam tu. Dia kata dalam 7 minit dia datang. Memang dia datang dalam 7 minit. Tapi 7 minit tu aku rasa macam 70 minit!!! Cepat betul. Macam macam benda jadi dalam masa 7 minit tu. Nak tahu apa yang jadi???

Pakcik tu collapse der!! (Tak sedar diri). Belum sempat aku letak ganggang telefon, Tiba tiba dia rentap oxygen highflow mask yang aku pakaikan. Dia jerit kuat JEBATT!!! dan tak sedarkan diri. Aku cek vital sign semua dah drop!!! Bp 57/32!!! Spo2 68%!! Aku rasa pernafasan dah takda. Konfem. Nadi masih ada tapi lemah! rasa tak rasa time tu. Terus aku pakai kan jugak highflow mask tu. Kepala aku mintak anak dia donggakkan (ala ala head till chin lift) Tak sempat cari dan setup BVM. Nak suruh anak dia, tak taw apa. Dengan pantas aku melompat naik atas katil tu. Dada pakcik tu aku tekan. Deep and fast. Anak dia dah buat muka tak keruan. “Kenapa bapak saya? Kenapa bapak saya?” Ayat tu yang dia dok ulang. Aku cuma boleh cakap, “Tolong ajar ayah abang mengucap. Bisik kat telinga” sambil berenjut buat compression (CPR).

NAMPAK LEMBAGA BERBULU

Kisah seram tu bermula di sini. Tengah aku beriya menekan dada, aku nampak satu kelibat susuk lembaga hitam. Tapi tak berapa jelas dek lampu kalimantang klinik yang terhad dan malap malap. Lembaga tu berdiri disebalik tirai katil kedua. Aku dah meremang segala bulu. Berpeluh sakan. Tapi aku tetap fokus pada pakcik M ni. Tak lama beberapa detik, MA oncall (Abang Lan) muncul. Terkejut tengok aku tengah cpr atas katil. Terus aku mintak dia sambung compress sebab aku dah penat. dan dia mintak aku prepare medication dan set intubation. Lepas siap semua peralatan, aku ambil alih cpr dan Abang Lan terus bagi ubat adrenaline dan lain lain ubat. Kemudian proses intubasi dilakukan. (Masuk tiub salur pernafasan). Aku tergamam seketika. Lembaga yang tadinya hanya mengintai di sebalik tirai kini lebih berani. Sekarang dia berdiri di sisi abang Lan di bahagian kepala pakcik M. Aku tak dapat jelaskan macam mana rupa sebenar lembaga tu. Sebab badan nya hitam berbulu. Tapi yang aku ingat, lidahnya di jelir jelirkan ke telinga pakcik M. Badan nya bongkok.

Jam 12 Malam Aku Tengah Rawat Pesakit Tiba² Rakan Sekerja Suruh Tinggalkan. Rupa²nya Pesakit Itu…

Aku menggeletar la, apa lagi kan. Seumur hidup tak pernah di zahirkan penglihatan aku dengan makhluk makhluk macam ni. Kena kacau dengan bunyi bunyian tu ada lah. Tapi masa ni, lembaga tu terus buat kerja dia. Tak hiraukan aku langsung. Buat buat tak nampak ke apa aku pun tak pasti. Lepas je selesai bantuan kecemasan dan resusitation, keadaan pak cik M semakin ada improvement (vital sign kembali pickup). Tapi cpr masih aku teruskan. Makhluk bulu tu beralih pula di bahagian kaki pakcik M. Menjilat ibu jari kakinya. Si anak tak henti mengajar dua kalimah suci. Kadang si makhluk hitam tu memasukkan lidahnya dan mengerling si anak. Aku tak dapat pastikan wajah dia sebab dipenuhi bulu. Abang Lan dan driver dah mempersiapkan ambulans. Kami merujuk pakcik M ke Hospital ***** *****. 15 minit perjalanan ke hospital lama sangat aku rasa. Ambulans dah laju kot. Melambung lambung aku dalam tu. Lembaga hitam tadi dah hilang. Tak ikut kami naik ambulans. Aku, Abang Lan dan si anak bertukar tukar buat cpr dan baging BVM. Sampai saja di hospital, siren dibunyikan 3 kali tanda kes Kritikal yang kami bawa dan perlu di tempatkan di zon merah . Sebelum bergerak tadi, Abang Lan dah maklumkan pada staff hospital berkenaan kes ni. Jadi diorang memang dah siap bersedia. Pakcik M diserah kepada staff zon merah. CPR disambung dan tak sampai 5 minit dihentikan. Bukan sebab pakcik M takda respon. Tapi pakcik M yang tadi bertarung nyawa semakin stabil. Nampak proses resusitasi kami tadi memang efektif dan berhasil. Alhamdulillah.

BUKAN AKU SEORANG YANG NAMPAK

Sedang kami tengah bersiap siap nak balik ke klinik. Sebelum aku keluar, aku nampak lagi lembaga hitam tu. Tapi kali ni dia memjilat darah pesakit yang terlibat MVA (kemalangan). Seriau aku bukan kepalang. Aku baca ayat qursi. Lepas tu terus keluar beredar dari zon merah masuk ke ambulans. Menggigil woii.. Abang Lan perasan kelakuan aku lain macam. Dia kata dia faham dan rupanya dia pun nampak mende bulu tu! Aku ingat aku sorang je nampak. Dalam ambulans kami bukak ayat suci alquran. Jam dah pukul 6.15 pagi. Abang Lan mintak driver untuk berhenti kat masjid tepi jalan untuk solat. Padahal boleh je solat kat klinik nanti. Tapi aku faham. Untuk mengelakkan apa apa makhluk ikut kitorang sampai quarters. Kes tu selesai kat situ. Paginya aku masuk lewat. Pukul 10 baru aku masuk klinik. Dapat perlepasan dari Abang Lan sebab kes gila semalam. Aku masuk je klinik, Akak nurse (Kak T) dengan JM cakap tahniah. Hebat sekarang handle kes. Dah boleh kerja dah. Aku sengih je lah mampu. Terbayang pulak lembaga hitam berbulu semalam. Cepat cepat aku buat kerja nak hilang rasa takut. Aku difahamkan yang pakcik M survive. Dia sekarang ditempatkan di unit ICU. Tapi rupanya perkenalan aku dengan pakcik M tak tamat kat situ. Jeng jeng jengg….

PESAKIT TU DATANG LAGI

Kemuncaknya, selang seminggu dari hari kejadian, minggu terakhir aku. pukul 11.35 malam. Aku ingat lagi masa tu hari khamis. Aku baru lepas makan. Masak telur dengan nasi jee.. tengah basuh pinggan, ada orang ketuk pintu. Actually, lepas kes pakcik M, belum ada lagi patient yang datang malam macam tu. Yang ada pun dia tak ketuk, tapi dia call no phone aku (ada tertera depan klinik). Aku dah gelabah sikit. Cuak pun ada, fobia laa senang cerita. Tapi ketukan kali ni lemah je bunyi. Tak kuat macam yang aritu. Macam nak roboh quarters aku anak pakcik M ketuk. Aku capai stetoscope dan phone. Aku bukak pintu perlahan je. Sebab seriau. Tapi bila dah bukak, terperanjat Ya Allah bukan kepalang. PAK CIK M weiiii. Tercungap cungap dia kata dada sakit sambil tunjuk kat dada. Aku dah lemah gemalai dah. Korang agak kenapa aku cuak??? Haaa.. sebab pertama, Pak Cik M!! Patient minggu lepas yang datang dengan keadaan yang sama (kali ni ok sikit boleh ckp). Aku cuak dia collapse lagi! Dan aku pelik. Tak kan secepat ni pakcik M yang jantungnya terhenti minggu lepas, kemudian selamat dan masuk ICU, boleh discaj secepat ni!. Sebab kedua aku cuak, apa lagi oiii.. Lembaga hitam bulu bulu tu! Masa tu terus aku perhati sekitar. Nak tengok ada pengiring atau tak. Takda! Pakcik M datang sorang. Rumah dia memang area depan klinik ni je. Dia kata dia jalan kaki. Anak dia takda. Keluar. Jadi dia jalan ke klinik. Tapi suara dia tersekat sekat lepastu perlahan. Aku pun dengar tak dengar je sebenarnya.

RAKAN SEKERJA SURUH TINGGALKAN PESAKIT

Aku papah pakcik M ke klinik. Beberapa tapak je sebenarnya. Badan Pakcik M sejuk! Meremang bulu roma bila sentuahan pertama aku kena kat badan dia. Aku duduk kan pakcik M atas katil. Aku pasang cuff BP dan tunggu reading. Pelik! No reading kot! Pulse oxymeter pun sama! Berbunyi bunyi mesin tu sebab tak dapat detect. Pakcik M masih tercungap. Aku ambil pulak mesin glucometer (mesin cek gula). Aku cek, tapi darah tak keluar der! Aku fikir ni tak boleh jadi ni. Aku bagi oksigen je masa tu. Bagi mengelak sebarang kemungkinan, dah la aku sorang. Baik aku call MA oncall. Masa tu Akak S punya duty. Aku mintak pakcik M tunggu. Dia mengangguk lemah. Tapi aku perasan pakcik M sempat tersengih. Aku balas sengihan dia tldengan senyuman ikhlas aku (terasa naif) tepuk dahi. Aku berjalan ke arah telefon klinik atas meja. Meja telefon tu di sebalik tirai katil kedua (seramkan!)huuhuuhuu. Korang jangan risau. Masa tu aku tak nampak pun lembaga bulu bulu tu. Lepas je aku explain condition patient kat akak S aku cakap laa pasal pakcik M. Aku kata patient tu pakcik M. Tapi korang tahu, akak tu suruh aku balik quarters tinggalkan pakcik M kat situ. Aku jawab lah. “Aikk kak, pakcik ni tak stable ni. Mana boleh tinggal.” Tapi akak S kata “tinggal aja, nanti akak bagi tahu kenapa” aku pelik yang amat. Apahal ni! Aku dah rasa macam nak pergi je rumah akak S tu tanya kenapa. Aku letak ganggang telefon klinik tu. Lepas je aku selak tirai katil kedua tu, langkah pertama aku terhenti. korang taw apa yang aku nampak!!!!

PESAKIT ITU HILANG DAN AKU LARI LINTANG PUKANG

Taraaaaa… pakcik M dah hilang! Berlari aku keluar klinik melilau cari kelibat pakcik M. Tapi tak ada oii!!! Risau jugak dia merajuk sebab lama tunggu rawatan. Oksigen mask dia biar terbuka. Tak sampai beberapa detik, satu lampu kalimantang dalam klinik tu terpadam. Tinggal satu lampu malam hidup segan mati tak mahu. Aduhhhhh apa pulak ni. Aku nak balik quarters. Tapi aku perasan yang oksigen masih terbuka. Selangkah aku nak tutup oksigen, HAHAHAHA!!! HAHAHAHA!!!! bunyi suara garau kelak kat aku duhhh!. Suara tu kat belah belah side gelap dalam klinik tu. Aku terpaling arah tu. Nampak sosok lembaga berbulu hitam. Kali ni jelas mata merah menyala, lidah panjang tirus terjelir. Badan bongkok kebawah. Cuma 10 meter dari aku. Oksigen yang aku terpikir nak tutup tadi aku biarkan. Berlari lintang pukang aku ke quarters! Yang menyedihkan aku rasa korang boleh agak. Quarters aku tu sepelaung je dari klinik!!! Kalau kau bisik pun boleh dengar eii! Nasib aku tak berapa baik. Aku kunci pintu, aku masuk bilik berselimut. Aku baca ayat yang patut. Ayat ayat untuk memagar rumah pun cepat je terlintas kat otak aku time tu. Tak lama berapa minit, pintu kena ketuk lagi! Sumpah aku tak bukak. Kalau ada patient pun biar je lah dia call. Tak lama tu bunyi ketukan berhenti. Aku menggigil dan terus tertidur.

PESAKIT ITU DAH MATI DAN YANG DATANG ADALAH KHADAMNYA

Esok pagi, aku bangun pukul 7.00pagi. Subuh gajah lah. Nak buat macam mana kan. Aku tak demam. Tapi badan sakit sakit. Dah bersiap semua, aku kena jugak pergi masuk klinik. Nak dapatkan kepastian dari akak S. Apa yang jadi sebenarnya (walaupun dia takda kat scene). Pukul 7.50, Masuk je klinik, kak T tanya aku. “Ada kes ke semalam?” Belum sempat aku jawab dia tanya soalan kedua. “Apa pasal awak tak tutup oksigen? Dengan biar katil bersepah. Lampu kipas tak tutup, Clinical waste punya sampah bertabur,” kalau korang nak tahu, sampah clinical waste tu banyak gauze yang ada darah patient. Tersentak aku. Aku cuma boleh jawab “haah, ada kes semalam…”. Belum sempat habis cakap dan cerita apa yang jadi, akak S yang baru masuk dari pintu terus tanya aku. “Macam mana semalam? Awak balik quarters tak?”. Aku jawab laa “Berlari balik quarters!”. Kak T pelik. akak S buat muka serius. “Kamu tak tahu ke? Pakcik M baru meninggal pagi semalam. Dah kebumi dah pun petang semalam”. Aku apa lagi! Tersentak sentak sentak laa… aku cuma fikir yang lembaga hitam bulu tu menyamar jadi pakcik M. Tapi sebenarnya memang pun. Cuma di tambah dengan berita pakcik M dah meninggal. PAGI semalam. PETANG dah kebumi. Sah sah yang MALAM bukan dia.

Kredit: MR H via malaysiatular

Kak T cuma dengar dan buat muka terkejut juga. Kak T staff paling lama yang berkhidmat kat klinik ni. Ikut apa yang kak T bagi tahu, orang kampung semua dah tahu yang Pakcik M memang membela dan ambil khidmat “perubatan islam” alternatif. Tak pasti sejauh mana “keislamannya”. Jadi, jelas sudah yang makhluk hitam berbulu tu khadam atau belaan pakcik M. Aku terkesima yang amat. Kak T pun tak jadi nak marah pasal barang tak kemas tu. Dalam hati aku, nasib baik ni minggu terakhir kat sini. Kalau lama lagi. Mati woii!! Nak mengadap. Aku tak laluuuu.. huh! Sebab tu aku kata ni pengalaman yang paling aku ingat sampai bila bila. Dan lepas dari kejadian tu, aku dah tak nampak lembaga hitam berbulu tu. Kisah aku, pakcik M, Lembaga bulu bulu terkubur di klinik tu. Sampai sekarang baru aku bukak cerita kat orang. Aku tak cerita kat member lain. Sebab ada lagi kawan aku yang akan masuk taging kat klinik tu. Selesai jugak tanpa sambungan. Apa apa pun, Wallahua’alam bisawab…

Amaran Kepada Pemegang Kad DEBIT atau Kad KREDIT (Wajib Baca) Untuk Keselamatan Akaun Anda.

Amaran Kepada Pemegang Kad DEBIT atau Kad KREDIT (Wajib Baca) Untuk Keselamatan Akaun Anda.

Sekadar perkongsian untuk semua, silakan share jika anda tidak mahu kawan kawan anda terkena macam yang dinyatakan terima kasih

Awas kepada pemegang kad DEBIT atau kad KREDIT!!

untuk kawan-kawan fb, just nak share apa yang berlaku pada kawan saya hari ni.

lebih kurang jam 11.30 pagi hari ni, sy dapat kol daripada private number dan antara dialog yang berlaku dengan seorang wanita india yang sgt berbudi bahasa:

Wi: selamat pagi boleh bercakap dgn en. zufri?

Mz: ye sy bercakap, ada pe ye?

Wi: saya…..daripada pihak bank ingin membuat pengesahan berkenaan kad bank en.

Mz: awk ni dari mana?

Wi: saya daripada pusat panggilan malaysia, ingin membuat pengesahan mengenai kad maybank en.

Mz: Oh ok…( sbb penah dapat kol dari maybank sebelum ni ckp perkara yg sme, jadi sy percya kan dia)

Wi: ok en, sy cuma nak buat pengesahan mengenai kad bank yang en gunakan skrang.

boleh saya tau alamt penuh en?

Mz: alamat sya….

Wi: boleh dapatkan no ic…

Mz:90xxxxxxxx

Wi: ok..en masih lagi menggunakan kad ini ye?

Mz: ye sy…

Wi: dah brapa lama ia digunakan?

Mz: hampir 2 tahun…

Wi: ok sy ingin membuat pengesahan, kad debit en bermula dengan 4283 3210

Mz: ye btol…

Wi: boleh en lengkapkan no 8 terakhir

Mz:16xx xxxx

Wi: terima kasih atas kerjasama diberikan…skrang, en ada tanda tangan dibelakang kad debit en ke?

Mz: ye ad…

Wi: disebelah tanda tangan ada no. ahli…boleh bacakan sya no ahli kad en?

Mz: xxx…

Wi: ok..skrang sy ingin memberitahu en zufri kad en gunakan adalah mengikut laporan kami. Kami daripada pihak kerajaan ada menyediakan kad i-klnik dimana semua rakyat malaysia berhak mendaptkan kad ini. dia boleh digunakan ketika en..mintak maaf, andai kata kemalangan atau ditimpa musibah, dia akan memberi en potongan 30-70% di klinik2 terlibat.

En juga boleh membawa ibu dan ayah ke klinik dengan percuma dn en juga boleh diberikan diskau pelancongan dengan kad ini. Saya akan menghantar kad ke alamt yg en berikan. jad ini berharagaRM299.00. Saya telah pon membuat penolakan dari kad maybnk en.

Mz: eh.a..awk ckp tdi nk buat pengesahan kad saya, npe plak tibe2 awk nk amek duit sy? ada sy ckp sy nk bli kad awk ni..jgn nk memandai lah.

Wi: en telah berikan sy butiran en dan bermakna en stuju..

Mz: awk jgn ingat sy nk sgt dgn kad tu.

Wi: ok xpe..kalau en xnak, sy xkn hantar kad tu..tpi duit cek telah ditolak..bila2 masa en nak kad tu, boleh hubungi kami dan kmi akan hantrkan…en kerja mana?

Mz: sy kerja tnb..sy xperlukan kad awk..sy dapat semua kemudahan perubatan..mak bapak sy pon dapat kemudahan jgk…npe perlu sy nk gunakan kad awk..sy xnk, tolong batalkan…

Wi: (dah mula bengang) skrang ni, sy dah tolak, en xboleh wat pe2 lagi..nk xnk sy dan tolak duit en.

Mz: awk kerja mana ni..awk keja dengan spe?

Wi: sy kerja di rawang dan ini adalh dari goverment…ok en, ada pe2 lagi, kalau xde pe2 terima kasih kerna berikan kerjasama…( trus letak phone)

Darah dah tak tenteram, buka terus maybank2u…

Nasib baik, duit masih ada…apa lagi, cepat-cepat kol maybank buat pengesahan…

pegawai bank maklum, ia adalh sendikit yang cuba nk dapatkan butir peribadi kad bank. no 8 digit pertama disebutkan adalah no sama untuk pemegang kad, no 8 dijit terakhir dia akan mintak kepada kita. untuk no ahli kad sebelah tanda tangan tu adalh no. yng penting untuk pengesahan kad. en xperlu risau…dia xberjaya mengambil duit dari akaun en…sy telah batalkan kad dan en perlu membuat kad lain bagi memastikan keselamatn dari pihak kami. Kan dah jadi masalah besar..!

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

 

Sumber : SinarViral via 101Viral

.

Masih Belum Rezeki Dapat Zuriat – Alyah Akui Terfikir Mahu Lakukan IVF

Sudah mendirikan rumahtangga dengan Datuk Ramli MS lebih lima tahun lalu namun belum dikurniakan cahaya mata lagi, penyanyi Datin Alyah mengakui ada merancang untuk melakukan rawatan kesuburan In Vitro Fertilization (IVF) sebagai salah satu ikhtiarnya.

Kongsi penyanyi ‘Sesal Separuh Nyawa’ ini, dia pernah mengambil inisiatif dengan membuat rujukan ke beberapa pusat perubatan yang mengendalikan kaedah kesuburan berkenaan.

“Bila bercakap soal anak, siapa yang tak mahu cahaya mata. Malah sebelum Datuk Siti lakukan kaedah berkenaan, saya sudah tanya beberapa pusat perubatan juga.

“Cuma mungkin disebabkan rutin harian misalnya tekanan dalam kerja dan gaya hidup menyebabkan saya sukar untuk hamil. Jadi memang saya pernah ada tanya kaedah tersebut.

“Saya difahamkan, kalau mahu lakukan kaedah tersebut, saya perlu berehat sekurang-kurangnya tiga atau empat bulan pertama kandungan kalau ada rezeki.

“Malah tidak boleh langsung pakai kasut tumit tinggi. Cuma itulah, buat masa ini biarlah saya selesaikan dahulu jadual seni sedia ada. Perlukan rehat yang cukup kalau nak buat IVF.

“Laporan seterusnya (mengenai mengandung atau tidak) kita nantikan pada tahun 2019 nanti ya,” seloroh Alyah yang genap usia 37 tahun pada 3 Januari lalu.

Dalam perkembangan lain, bintang asal Gelang Patah, Johor ini juga turut memperkenalkan single terbarunya, ‘Jutaan Purnama’ menerusi muzik video lirik yang kini sudah boleh ditonton di Youtube.

.

 

3 Kelebihan Membaca Surah Al Kahfi Hari Jumaat Menurut Hadis

3 Kelebihan Membaca Surah Al Kahfi Hari Jumaat Menurut Hadis

Terdapat beberapa hadis yang mengungkapkan tentang manfaat dan keutamaan pada surat ini, diantaranya:

Pertama, manusia yang membaca Al-Kahfi pada Hari Jumaat akan terhindar dari fitnah Dajjal. Nabi Muhammad SAW bersabda bahwa dengan rajin membaca surat ini pada hari Jumaat maka akan terhindar dari fitnah tersebut.

Dari Ibnu Umar radhiyallahu ‘anhuma, berkata: Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda,
مَنْ قَرَأَ سُوْرَةَ الْكَهْفِ فِي يَوْمِ الْجُمْعَةِ سَطَعَ لَهُ نُوْرٌ مِنْ تَحْتِ قَدَمِهِ إِلَى عَنَانِ السَّمَاءَ يُضِيْءُ لَهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَغُفِرَ لَهُ مَا بَيْنَ الْجُمْعَتَيْنِ
“Siapa yang membaca surat Al-Kahfi pada hari Jum’at, maka akan memancar cahaya dari bawah kakinya sampai ke langit, akan meneranginya kelak pada hari kiamat, dan diampuni dosanya antara dua jumat.” (HR. Abu Bakr bin Mardawaih dalam tafsirnya dengan isnad yang tidak apa-apa. Dari kitab at-Targhib wa al- Tarhib: 1/298)

Kedua, membaca surah Al Kahfi pada hari Jumaat akan memperoleh pengampunan dosa diantara dua Jumat.

Dalam riwayat lain dari Abu Sa’id al-Khudri radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah bersabda,
مَنْ قَرَأَ سُوْرَةَ الْكَهْفِ فِي يَوْمِ الْجُمْعَةِ أَضَآءَ لَهُ مِنَ النُّوْرِ مَا بَيْنَ الْجُمْعَتَيْنِ
“Barangsiapa membaca surat Al-Kahfi pada hari Jum’at, maka akan dipancarkan cahaya untuknya di antara dua Jum’at.” (HR. Al-Hakim: 2/368 dan Al-Baihaqi: 3/249.

Ibnu Hajar merumuskan hadits ini dalam Takhrij al-Adzkar, “Hadis hasan.” Beliau menyatakan bahwa hadis ini adalah hadis paling kuat tentang surat Al-Kahfi. Syaikh Al-Albani menshahihkannya dalam Shahih al-Jami’, no. 6470)

Ketiga, bahwa ganjaran yang disiapkan bagi orang yang membaca surat Al-Kahfi pada malam Jumaat atau pada siang harinya akan diberikan cahaya (disinari). Dan cahaya ini diberikan pada hari kiamat, yang memanjang dari bawah kedua telapak kakinya sampai ke langit.

Dan hal ini menunjukkan panjangnya jarak cahaya yang diberikan kepadanya, sebagaimana firman Allah Ta’ala:
يَوْمَ تَرَى الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ يَسْعَى نُورُهُمْ بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَبِأَيْمَانِهِمْ
“Pada hari ketika kamu melihat orang mukmin laki-laki dan perempuan, sedang cahaya mereka bersinar di hadapan dan di sebelah kanan mereka.” (Qs. Al-Hadid: 12)

Dari Abu Sa’id al-Khudri radliyallahu ‘anhu, dari Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:
مَنْ َقَرَأَ سُوْرَةَ الْكَهْفِ لَيْلَةَ الْجُمْعَةِ أَضَاءَ لَهُ مِنَ النُّوْرِ فِيْمَا بَيْنَهُ وَبَيْنَ الْبَيْتِ الْعَتِيْقِ
“Barangsiapa membaca surat al-Kahfi pada malam Jum’at, maka dipancarkan cahaya untuknya sejauh antara dirinya dia dan Baitul ‘atiq.” (Sunan Ad-Darimi, no. 3273. Juga diriwayatkan al-Nasai dan Al-Hakim serta dishahihkan oleh Al-Albani dalam Shahih al-Targhib wa al-Tarhib, no. 736)

Membaca Surah Al-Kahfi Pelindung Fitnah Dajjal

Nabi Muhammad SAW telah menjelaskan bahawa surah Al Kahfi ini akan melindungi manusia dari fitnah Dajjal. Caranya dengan membaca dan menghafal beberapa ayat di dalam surah ini.

Sering dikatakan bahawa sepuluh ayat pertama dan sepuluh ayat terakhir.

Imam Muslim meriwayatkan dari hadits al-Nawas bin Sam’an yang cukup panjang, yang di dalam riwayat tersebut Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda, “Maka barangsiapa di antara kamu yang mendapatinya (mendapati zaman Dajjal) hendaknya ia membacakan atasnya ayat-ayat permulaan surat al-Kahfi.”

Dalam riwayat Muslim yang lain, dari Abu Darda’ radhiyallahu ‘anhu, bahwa Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda, “Barangsiapa yang membaca sepuluh ayat dari permulaan surat al-Kahfi, maka ia dilindungi dari Dajjal.” Yakni dari huru-haranya.

Imam Muslim berkata, Syu’bah berkata, “Dari bagian akhir surat al-Kahfi.” Dan Hammam berkata, “Dari permulaan surat al-Kahfi.” (Shahih Muslim, Kitab Shalah al-Mufassirin, Bab; Fadhlu Surah al-Kahfi wa Aayah al-Kursi: 6/92-93).
Imam Nawawi berkata, “Sebabnya, karena pada awal-awal surat al-Kahfi itu tedapat atau berisi keajaiban-keajaiban dan tanda-tanda kebesaran Allah. Maka orang yang merenungkan tidak akan tertipu dengan fitnah Dajjal.

Demikian juga pada akhirnya, yaitu firman Allah:
أَفَحَسِبَ الَّذِينَ كَفَرُوا أَنْ يَتَّخِذُوا عِبَادِي مِنْ دُونِي أَوْلِيَاءَ
“Maka apakah orang-orang kafir menyangka bahwa mereka (dapat) mengambil hamba-hamba-Ku menjadi penolong selain Aku?…” Qs. Al-Kahfi: 102. (Lihat Syarah Muslim milik Imam Nawawi: 6/93)

Oleh karena itu, Rasulallah Salallahu ‘alaihi waa Sallam selalu beristi’dzah (meminta perlindunagn kepada Allah) dari empat perkara dalam shalat, yaitu: Fitnah Agama (dalam kisah ashabul kahfi), Fitnah Harta (dalam kisah dua pemilik kebun), dan Fitnah Kekuasaan (dalam kisah raja Zulkarnain).
Karena itu dalam sebuah riwayat di anjurkan membaca surah Al-Kahfi bagi orang yang menemui masa-masa dajjal berkuasa.

“Barang siapa diantara kalian yang menemuinya (dajjal), hendaklah dia membacakan ayat-ayat pembuka surah Al-Kahfi kepadanya, karena bacaan itu melindungi kalian dari fitnahnya (dajjal tersebut).” (HR. Abu Daud). (anj/R02)

.

 

Mengerikan! Inilah 7 Suku Kaum Ganas Pemakan Daging Manusia Yang Masih Wujud Hingga Sekarang!

1. The Carib

AWAS!!! Inilah 7 Suku Kaum Ganas Pemakan Daging Manusia Yang Masih Wujud Hingga Sekarang

Nama suku inilah yang menjadi sebutan untuk orang yang memakan orang lain. Ini diketahui merupakan suku pertama di dunia yang melakukan amalan kanibalisme.

Oleh para pelaut biasa disebut “The Carib people of the Lesser Antilles”. Nama ini diberikan oleh colombus dalam catatannya dengan menyebut nama “caniba” (yang merupakan kata lain dari Kariba yang artinya “orang yang memakan orang”).

Para suku karibia ini biasanya melakukan kanibalisme kepada musuhnya, namun semenjak kemasukan agama Kristian ke sana, perlahan-lahan budaya itu mula hilang.

2. The Aztec

AWAS!!! Inilah 7 Suku Kaum Ganas Pemakan Daging Manusia Yang Masih Wujud Hingga Sekarang

Suku aztec tidak diragukan lagi sebagai suku yang paling brutal sebelum ditemukannya benua Amerika oleh Colombus.

Mereka melakukan ribuan pengorbanan yang menggunakan manusia tiap tahunnya. Korban biasanya dicabut jantungnya yang masih dalam keadaan berdetak selagi hidup.

Lalu tubuhnya dijadikan masakan untuk dimakan beramai-ramai.

3. The Native Americans

AWAS!!! Inilah 7 Suku Kaum Ganas Pemakan Daging Manusia Yang Masih Wujud Hingga Sekarang

Pada masa awal penaklukan benua Amerika, banyak sejarahwan bercerita bahawa suku-suku Indian di Amerika melakukan amalan kanibalisme.

Walaupun sekarang masih jadi perdebatan, banyak yang mengaku mempunyai bukti amalan kanibalesme oleh suku-suku Indian.

Contohnya suku Indian Karankawa di Texas, pada tahun 1768 seorang pendeta yang berasal dari Sepanyol menyaksikan dan merakam ritual yang dilakukan Karankawa kepada musuhnya yang didera.

Mereka mengelilingi korban tersebut dan secara bergantian memotong kulit / daging korbannya lalu memakannya di depan mata korbannya.

4. The Africans

AWAS!!! Inilah 7 Suku Kaum Ganas Pemakan Daging Manusia Yang Masih Wujud Hingga Sekarang

Benua ini mungkin merupakan benua yang masih melakukan amalan kanibalisme sampai saat ini.

Walaupun secara mata kasar tidak pernah terlihat, banyak saksi mata melaporkan adanya aktiviti perdagangan organ tubuh manusia di sana.

Disertai bukti, banyak warga pendatang yang hilang semasa bercuti @ melancong di sana. Biasanya penculikan dilakukan oleh geng-geng jenayah.

Disebutkan juga, pada saat perang Congo ke-2 dan perang saudara di Liberia dan Sierra Leone, sering terjadi aksi kanibalisme di sana.

5. Fiji

AWAS!!! Inilah 7 Suku Kaum Ganas Pemakan Daging Manusia Yang Masih Wujud Hingga Sekarang

Budaya kanibalisme juga diketahui telah merebak di kawasan Polinesia dan Melanisia.

Fiji diketahui sebagi pulau para kanibalisme. Seorang kepala suku Fiji mengakui telah memakan 875 orang dan sangat membanggakannya

6. The Korowai

AWAS!!! Inilah 7 Suku Kaum Ganas Pemakan Daging Manusia Yang Masih Wujud Hingga Sekarang

Suku Korowai di Papua, Indonesia diketahui sebagai suku yang masih belum pupus di dunia dan melakukan kanibalisme hingga saat ini.

Mereka biasanya memakan anggota sukunya yang disyaki sebagai penyihir. Biasanya mereka memakan otaknya selagi masih dalam keadaan hangat. Kediaman mereka biasanya berada di atas pokok yang tinggi yang berguna untuk melindungi diri dari musuh-musuhnya.

7. The Maori

AWAS!!! Inilah 7 Suku Kaum Ganas Pemakan Daging Manusia Yang Masih Wujud Hingga Sekarang

Suku maori di New Zealand merupakan suku kanibal yang pernah terdokumentasikan dengan sangat baik.

Kanibalisme sudah menjadi sebahagian dari kebudayaan Maori dan mereka tidak pernah berhenti memakan musuhnya. Ketika kapal Inggeris, The Boyd, berlabuh dan para awaknya membunuh anak dari kepala suku Maori, para pejuang suku Maori membalas dendam dengan membunuh dan memakan 66 awak kapal tersebut. Kejadian ini yang akhirnya terkenal sebagai “body massacre”

.

 

 

“Saya Tak Pergi Gym Langsung”, Turun 8 KG Sebulan, Ini Rahsia Amylea AF3

“Saya Tak Pergi Gym Langsung”, Turun 8 KG Sebulan, Ini Rahsia Amylea AF3

Siapa lagi tahun ini belum kurus? Azam setiap tahun mesti ada impian nak turunkan berat badan. Berjaya atau tidak hal lain, yang penting berusaha. Betul tak?  Mungkin dah cuba pelbagai diet tapi masih lagi tidak berkesan.

Apa kata kali ini korang cuba diet dari bekas peserta Akademi Fantasia ini. Siapa tak kenal Amylea, orangnya kecil tapi suaranya besar dan merdu. Bayangkan Amylea turun 8 Kg sebulan dengan diet ini. Jom cuba!

Sebulan turun 8 kilo

As promised m gonna share my weight loss journey and what i did to go from 61.5 Kg to 53.0 Kg in 1 month. My height is 149 cm / 4’11, berat badan ideal utk ketinggian sy ialah 42 kg ( tp sy tak minat utk terlalu kecil, i love to have muscle juga so it will be heavy tapi masih bentuk yg ideal 47kg target sy)

These are the pictures thru out my journey. Jangan kecam sis bila tgk gambar gemok diam sudah ok! Haha This is my way and what i did for myself, sy tak paksa siapa2 utk buat, klu berminat nk cuba, cuba , sbb sy terima byk sgt permintaan utk share jadi sy share, klu ada yg lebih pakar mybe boleh share gambar anda utk turun 8kg sebulan bru sy percaya. Sy dh bertahun cuba mcm2 tips! Ini saja yg berjaya. Tip penting! MAHU

Sy mmg suka gym & badminton tapi sepanjang diet ni sy tak gym langsung!

This is what i did

Makan telur

Hari Diet : from India food expert.

Breakfast:

3 biji telor rebus ( kosong)
1 mug green tea

Lunch:

3 biji telor rebus ( kosong)
1 mug green tea
1 biji apple ( apa2 jenis)

Ptg

1 mug green tea
1 biji apple

Malam

1 mug green tea
1 mangkuk oat kosong dgn kacang ( jgn masin)

Minum air banyak

Minum air kosong yg byk sepanjang hari, jgn sulam2 makanan lain atau kudapan, klu buat tak menjadi diet ni. Percayalah sy dh try buat cmtu tapi mmg fail. Harus strict!

* kosong tanpa gula/ tanpa sos/tanpa garam/ tanpa perisa*

1 hari lose 1kg with this diet, my first day 1.4kg
You wont feel weak this diet is enough to fuel sufficient energy.

Hari Biasa:

Brown rice separuh genggam

Virgin coconut oil( klu goreng telor)

Kimchi

Frozen yogurt / greek yogurt

Green tea kosong ( wajib) boleh ulang menu ni 2 kali sehari tapi jgn atas jam 8mlm

Sumber : Amylea Azizan

.

Ibu mana yang tidak sayangkan anak sendiri. Sembilan bulan dia bersusah payah untuk mengandungkan seorang anak. Sepanjang mengandung, dia perlu lalui banyak keperitan dan kesakitan dan bersabar sehinggalah melahirkan anak.Ketika melahirkan anak,ibu juga perlu mempertaruhkan nyawanya ketika melahirkan anak tersebut. Begitulah besarnya pengorbanan seorang yang di panggil ibu. Sebab itu Allah sendiri mengangkat darjat seorang ibu sangat tinggi di sisi agama dan selayaknya ibu itu mendapat ganjaran syurga.

Walaupun seorang anak di gesa untuk menjaag kebajika seorang ibunya apatah lagi jika dia sudah tua, namun  begitu hari ini banyak kes yang berlaku di mana seorang anak sanggup memperlakukan ibunya dengan tidak wajar.

Sebelum ini ada banyak kes bila ada anak meninggalkan ibu mereka di rumah orang tua, meletakkan ibunya di tepi jalanan dan tinggal di kaki lima. Ada pula ibu yang di biarkan keseorangan tanpa makan minum.

Di Guangxi , nasib seorang ibu tua yang berumur lebih dari 90 tahun telah mengetuk pintu simpati ramai orang apabila dia yang di kenali dengan nama Yang telah di kurung oleh anaknya sendiri bersama dengan menantunya.

Yang di katakan di kurung di dalam sebuah tempat yang tidak selesa untuk di jadikan tempat tinggal. Dia juga di lihat sanagt kurus dan tidak bermaya ketika di jumpai oleh pihak berkuasa.

Dalam satu rakaman video yang berdurasi 1 minti lebih ini, Yang di lihat terkurung dalam satu tempat seperti sebuah penajar kecil. Di dalamnya tidak ada apa yang idtimewa melainkan ada satu meja kecil yang sudah usang untuk dirinya.

Ketika di temui, dia menceritakan tentang apa terjadi kepadanya kepada pihak berkuasa. Yang juga di katakan telah di kurung di situ sudah bertahun-tahun. Dia di selamatkan dan di bawa ke hospital untuk mendapatkan rawatan kesihatan.

Anak dan menantunya juga di tahan polis kerana melakukan jenayah penganiayaan kepada orang tua tersebut.

Perempuan Yang ada 5 Ciri Ni Bolehlah Perasan Cantik! Tapi No 3 Tu Susah Sikit Nak Jumpa, Korang Ada Tak Ciri2 Ni?

Perempuan Yang ada 5 Ciri Ni Bolehlah Perasan Cantik! Tapi No 3 Tu Susah Sikit Nak Jumpa, Korang Ada Tak Ciri2 Ni?

Biasanya wanita yang punya kecantikkan ini punya lima ciri berikut. Jadi kalau anda ada kebanyakan dari ciri ini pada wajah, bolehlah nak perasan cantik.

1. Lesung pipit

Percaya atau tidak kebanyakan wanita yang memiliki lesung pipit di pipi adalah seorang cantik. Bukan itu saja dia juga kelihatan manis apatah lagi bila tersenyum. Tengok saja Wawa Zainal.

2. Bulu kening tebal

Sama seperti bulu mata lentik, ramai yang mahukan alis tebal hingga menggunakan celak agar tampak lebih gelap. Tak caya tengok Elfira Loy, dia cantikkan.

3. Dagu terbelah

ni adalah satu kecacatan yang membuatkan seseorang itu nampak cantik. Sewaktu tersenyum pemilik dagu terbelah ini akan dilihat makin manis dan hensem bagi lelaki. Datuk Siti Nurhaliza salah seorang yang memiliki dagu sebegini.

4. Gigi tak tersusun
Image result for gigi tak tersusun
Tak sempurna tapi pemiliknya akan kelihatan cukup manis bila tersenyum. Malah mereka juga kelihatan lebih muda. Ingat tak penyanyi Mazuin Hamzah.

5. Bulu mata lentik
Image result for bulu mata lentik

Sebab itulah ramai yang sanggup memakai bulu mata palsu dan juga terciptanya maskara. Ia akan membuatkan wanita nampak cantik.

 

………………………………..

20 Cara Tampil Cantik Alami Tanpa MakeUp

Tampil cantik dan mempesona adalah impian semua wanita. Banyak wanita yang rela menghabiskan banyak uang hanya demi bisa tampil cantik plus menarik.

Untuk bisa mendapatkan kecantikan alami, sebenarnya kita tidak perlu mengeluarkan banyak uang. Cantik alami akan terpancar dari diri kita sendiri melalui berbagai cara seperti menutrisi tubuh dan melakukan perawatan secara rutin.

Bagi sebagian orang, cantik mungkin identik dengan pemakaian makeup. Pemakaian makeup dinilai dapat membantu mempercantik wajah.

Di artikel kali ini, akan saya berikan 20 tip tampil cantik tanpa memakai makeup yang patut Anda coba.

Penasaran apa saja tipnya ?

Ini dia…

20 Cara Tampil Cantik Alami Tanpa MakeUp Sedikitpun

Image from sidomi.com

1# Biasakan Bangun Pagi

Ini adalah cara pertama yang harus Anda penuhi jika ingin tampil cantik alami. Bangun pagi adalah kebiasaan positif yang memiliki banyak manfaat tersembunyi.

Bukan hanya menyegarkan badan, tetapi bangun pagi juga akan membuat wajah kita nampak lebih segar, terhindar dari stres dan kesehatan tubuhpun akan terjaga.

2# Olahraga Rutin

Olahraga adalah cara terbaik untuk bisa tampil cantik alami sepanjang hari. Olahraga sangat diperlukan tubuh untuk menjaga kesehatan dan mengatur metabolisme tubuh agar tetap berlangsung normal.

Jika dilihat dari sudut kacantikan, olahraga mempunyai banyak sekali manfaat, mulai dari mengencangkan dan mencerahkan kulit, mencegah penuaan dini, dan membuat tubuh nampak awet muda.

3# Beri Nutrisi Lebih

Untuk bisa tampil cantik, diperlukan nutrisi dari luar dan dalam. Nutrisi dari luar bisa dengan perawatan tubuh atau dengan olahraga sedangkan nutrisi dari dalam bisa berupa asupan gizi yang kita makan sehari-hari. Sampai saat ini, nutrisi dari dalam dinilai memegang peranan penting dalam mempertahankan kecantikan seseorang.

Mulai sekarang cobalah perhatikan asupan makanan Anda. Usahakan selalu konsumsi makanan yang kaya akan gizi seperti buah, sayuran, susu, ikan, dan lain sebagainya.

4# Murah Senyum

Murah senyum adalah salah satu cara untuk tampil cantik alami. Dengan tersenyum, wajah yang awalnya terlihat biasa saja konon akan terlihat lebih cantik dan mempesona. Senyuman juga bermanfaat bagi psikologis seseorang.

Seseorang yang murah senyum biasanya akan terhindar dari stres dan berbagai gangguan psikologis. Jadi, mulai sekarang tersenyumlah, hindari mimik muka cemberut dan murung.

Buat suasana wajah kita lebih ceria dengan tersenyum, karena dengan begitu kecantikan alami akan terpancar dengan sendirinya.

5# Cukupkan Tidur

Tidur selama 7-8 jam sehari akan membantu Anda untuk tampil lebih fresh dan cantik. Disaat tidur, sel-sel tubuh yang rusak akan diregenerasi dan dinormalkan kembali, sehingga ketika kita bangun maka tubuh akan terasa kembali segar dan sehat.

Selain itu, tidur juga berguna untuk meminimalkan stres serta memulihkan tenaga setelah kita beraktivitas sepanjang hari.

6# Rutin Mencuci Wajah

Membersihkan wajah merupakan bagian tak terpisahkan jika Anda mau mendapatkan wajah cantik alami. Rutin membersihkan wajah minimal 3 kali sehari akan membantu menjaga kebersihan dan kelembaban kulit wajah Anda.

Jika ini dilakukan secara teratur, maka wajah akan terlihat lebih bersih, terhindar dari masalah jerawat, komedo, atau kulit berminyak. Disarankan untuk memakai sabun khusus pembersih wajah agar proses pembersihan lebih efektif.

7# No Lipstik

Bibir yang cantik tidak selalu identik dengan pemakaian lipstik. Jika yang Anda inginkan adalah tampil cantik alami, maka usahakan untuk tidak memakai lipstik. Sebagai pengganti, bisa digunakan pelembab alami untuk bibir, misalnya dengan meminum jus buah atau mengoleskan madu di permukaan bibir.

Jadi, mulai sekarang “katakan tidak untuk lipstik”.

8# Penuhi Air Putih

Air adalah kunci kecantikan tubuh Anda. Hampir 80% tubuh kita ini adalah air, jadi jika Anda ingin membuat tubuh nampak lebih cantik dan sehat maka meminum cukup air adalah kuncinya. Air mempunyai banyak sekali kandungan penting yang berguna untuk memaksimalkan proses metabolisme tubuh.

Bukan hanya itu, air juga berguna sebagai detoksifikasi alami yang akan membuang racun dari dalam tubuh melalui urin dan keringat yang kita keluarkan. Dari sisi kecantikan, air mempunyai peran penting seperti menjaga kelembaban kulit, membuat kulit nampak lebih cerah, dan membuat tubuh awet muda.

9# Perhatikan Penampilan

Jangan sepelekan penampilan. Wajah dan tubuh yang cantik tidak akan cukup jika tidak dilengkapi dengan penampilan yang cantik pula. Perhatikan penampilan Anda, mulai dari pakaian, aksesoris, gaya rambut, dan lain sebagainya.

Untuk menilai penampilan Anda bagus atau tidak, Anda bisa meminta bantuan teman terdekat atau keluarga. Intinya, untuk bisa tampil cantik alami, tidak hanya dibutuhkan tubuh dan wajah yang cantik, melainkan penampilan juga.

10# Teratur Merawat Kulit

Lakukan perawatan kulit secara teratur agar Anda terlihat lebih cantik. Anda tidak perlu melakukan perawatan kulit di salon, karena Anda bisa melakukannya di rumah dengan mudah.

Berikut saya berikan beberapa tip untuk melakukan perawatan kulit yang bisa Anda praktikkan sekarang juga.

Lakukan scrubbing

Scrubbing adalah istilah membersihkan kulit dengan memakai sikat atau scrub yang tidak terlalu keras. Ini bertujuan untuk membersihkan sel kulit mati dan kotoran yang berada di permukaan kulit.

Mandi air hangat

Mandi memakai air hangat akan membantu membersihkan kulit dari kotoran yang menempel. Sebaiknya, lakukan mandi air hangat secara teratur agar kulit bersih dan segar.

Pakai body lotion

Gunakan bodylotion setiap hari agar kulit Anda terlindung dari bahaya sinar UV. Bodylotion juga dapat membantu menutrisi kulit serta menjaga kelembutan dan kelembaban kulit.

Luluran

Memakai lulur adalah salah satu teknik perawatan kulit yang populer. Anda bisa luluran dengan memakai lulur alami seperti ekstrak bengkoang atau serbuk kayu manis. Lakukan ini secara teratur, agar kulit benar-benar ternutrisi sempurna.

11# Jaga Kebersihan Gigi dan Mulut

Menjaga kebersihan gigi dan mulut adalah salah satu hal wajib yang harus kita lakukan jika ingin tampil cantik alami. Anda harus menjaga kesehatan rongga mulut dengan cara menyikat gigi secara teratur minimal 2 kali sehari.

Jangan sampai kita lalai menjaga kebersihan gigi dan mulut, hingga akhirnya muncul noda di gigi atau gigi kekuningan yang akan menurunkan kepercayaan diri Anda.

12# Style Rambut yang Oke

Wanita cantik selalu identik dengan helaian rambutnya yang indah. Jangan sampai kecantikan Anda berkurang hanya karena rambut Anda mengalami masalah kesehatan seperti rontok, ketombe, bercabang, dan lain sebagainya. Untuk mencegah hal ini terjadi, Anda harus rajin-rajin merawat rambut.

Berikut beberapa tip merawat rambut yang benar dan sehat dari saya:

Keramas teratur

Keramas secara teratur dengan shampo yang cocok, tentu akan membantu menjaga kesehatan rambut Anda. Untuk itu, sebaiknya Anda rutin keramas misalnya 2 hari sekali.

Pakai vitamin rambut

Rambut Anda tentu akan semakin sehat apabila memakai vitamin rambut setiap harinya. Sudah banyak produk vitamin rambut yang ada di pasaran, Anda hanya tinggal mengeluarkan sedikit uang untuk membelinya. Usahakan pilih vitamin rambut yang berbahan alami agar rambut Anda benar-benar sehat dan ternutrisi.

Pakai lendir tanaman lidah buaya

Lendir tanaman lidah buaya mengandung Aloevera dalam kadar tinggi, yang sangat baik untuk menutrisi dan menyehatkan rambut. Anda bisa mengoleskan lendir tanaman lidah buaya ke rambut secara merata, diamkan hingga kering, kemudian bilas dengan shampo hingga bersih.

13# Hindari Kebiasaan Buruk

Kecantikan Anda bisa saja berkurang apabila Anda melakukan kebiasaan buruk. Banyak sekali kebiasaan buruk yang sering kali dilakukan wanita tanpa sadar, seperti mengorek kuping dengan tangan, ngupil, kentut sembarangan, dan lain sebagainya.

14# Selalu Tampil Percaya Diri

Jangan ngaku cantik kalo kamu gak percaya diri. Kepercayaan diri adalah sesuatu yang sangat penting. Karena itulah, untuk tampil cantik, Anda dituntut untuk selalu tampil percaya diri dimanapun dan kapanpun.

So, bagaimanapun keadaan Anda, tetaplah tegar dan terus tampil dengan penuh percaya diri.

15# Pastikan Tubuh Selalu Wangi

“Cantik-cantik kok bau”.

Anda pernah dikatain seperti itu ?

Semoga saja tidak pernah, hehe. Tubuh dan wajah yang cantik rasa-rasanya kurang sempurna jika aroma tubuh kita tidak wangi. Karena itu, untuk bisa tampil cantik dan percaya diri tentu aroma tubuh kita harus wangi sepanjang hari.
 
16# Taat Beribadah

Wanita yang memiliki kecantikan alami adalah mereka yang taat beribadah. Saya yakin Anda setuju dengan statement ini. Beribadah adalah salah satu hal wajib yang harus dilakukan manusia.

Karena itulah, menurut saya wanita yang cantik itu adalah wanita yang selalu taat beribadah. Bagi Anda yang sampai sekarang ini masih sering melalaikan ibadah, sebaiknya perbaiki deh, agar kecantikan Anda terpancar lebih sempurna.

17# Ramah dengan Siapa Saja

Wanita yang ramah dengan siapa saja tentu akan mempunyai banyak teman. Hubungan baik yang terus dijaga dengan keramahtamahan dan sifat baik akan membuat wanita nampak lebih cantik dan mempesona. Oleh karena itu, jika Anda ingin memiliki kecantikan rohani maka berperilaku ramahlah dengan siapa saja.

18# Terus Berbuat Baik

Seperti halnya berperilaku ramah, berbuat baik juga akan menunjang kecantikan seorang wanita. Oleh karena itu, mulai sekarang berlomba-lombalah untuk berbuat baik agar kecantikan Anda semakin terpancar nyata.

19# Konsumsi Vitamin

Konsumsi suplemen atau vitamin akan membuat tubuh Anda lebih sehat dan pastinya lebih cantik. Anda bisa mengkonsumsi vitamin untuk menjaga kesehatan kulit seperti vitamin E atau B komleks.

Selain itu, konsumsi suplemen alami seperti antioksidan dan madu juga penting untuk memelihara kesehatan dan daya tahan tubuh.

20# Tunjukan Prestasimu

Tip cantik yang terakhir adalah dengan menunjukan prestasi Anda. Kecantikan Anda akan lebih perfect apabila Anda punya segudang prestasi yang patut untuk dibanggakan.

Jadi, mulai sekarang tunjukanlah kemampuan dan prestasimu kepada semua orang agar kelak Anda dikenal sebagai “wanita cantik dengan segudang prestasi”.

Itulah seluruh tip cantik alami yang bisa saya bagi kali ini. Semoga dengan membaca artikel ini, Anda bisa termotivasi untuk tampil lebih cantik dan percaya diri. Amin…

.

15 Selebriti ini membuktikan mereka “wujud” sebelum dilahirkan, no 7 paling real…!

Kadang-kadang ia menyeramkan tetapi dalam masa yang sama ia juga sangat menarik apabila kita mendapati bahawa diri kita telah “wujud” sebelum kita dilahirkan oleh ibu kandung kita.

Kejadian ini boleh dianggap sebagai pelanduk dua serupa (dua orang yang seakan-akan sama atau serupa wajahnya). Mungkin anda juga pernah menjumpai orang yang sama wajah seperti anda tetapi lebih menarik lagi orang berkenaan dilahirkan dahulu sebelum anda.

Mari lihat 15 selebriti yang membuktikan mereka telah “wujud” sebelum dilahirkan.

15. Keanu Reeves dan pelakon Perancis Paul Mounet

14. Alec Baldwin dan Presiden Amerika Syarikat ke-13, Millard Fillmore

Kredit: © kino-teatr

13. Jennifer Lawrence dan pelakon Mesir yang terkenal Zubaida Tharwat

Kredit: © createthislookforless

12. Nicolas Cage dan seorang lelaki dari Tennessee yang bertempur dalam Perang Saudara

Kredit: © media

11. Liam Neeson dan revolusi Kuba Fidel Castro

Kredit: © eonline

10. Peter Dinklage dan Don Sebastián de Morra

Kredit: © kinomania

9. Sylvester Stallone dan Pope Gregory IX

Kredit: © actordb

8. Justin Timberlake dan seorang lelaki yang tidak dikenali dari masa lalu

Kredit: © amiaceleb

7. Kathy Bates dan Presiden Amerika Syarikat ke-27, William Taft

Kredit: © pinterest

6. Bruce Willis dan Ketua Perang Dunia ke-2 Douglas MacArthur

Kredit: © kinopoisk

5. Hugh Grant dan penulis terkenal Ireland Oscar Wilde

Kredit: © img

4. Orlando Bloom dan pelukis Nicolae Grigorescu

Kredit: © idealista

3. Chuck Norris dan Vincent van Gogh

Kredit: © vk

2. Jack Gleeson dan maharaja Rom, Caligula

Kredit: © Home Box Office (HBO)

1. Johnny Depp dan moyang kepada seorang pengguna Reddit

Kredit: © reddit.com   © Jeff Vespa/gettyimages.com

.

 

Kegunaan Daun Pandan Selain Untuk Masakan Yang Korang Memang Tak Sangka!. Lepas Ni Tanam Pokok Pandan Sendiri Boleh Guna Hari-Hari.

Kegunaan Daun Pandan Selain Untuk Masakan Yang Korang Memang Tak Sangka!. Lepas Ni Tanam Pokok Pandan Sendiri Boleh Guna Hari-Hari…

Daun pandan sebenarnya banyak khasiat yang korang tak tahu. Bukan sahaja digunakan untuk memasak, daun pandan juga ada 4 khasiat lain. Nak tahu apa? Jom baca kat bawah ni :

Kegunaan pertama, korang rebus beberapa helai daun pandan dengan sukatan 2 gelas air. Didih hingga air tinggal setengah gelas. Lepas rebus, korang biar ia jadi suam dan minum air tersebut. Petua ini untuk menurunkan tekanan darah tinggi korang. Boleh amalkan sentiasa ya!

Minum air pandan yang direbus secara konsisten membantu membunuh kuman dalam darah.

Ya, air pandan boleh melicinkan kulit anda. Cara-caranya? Dapatkan air pandan sebanyak 5 titik dan amalkan minum air perahan itu bersama pisang ya.

Khas untuk wanita yang baru melahirkan anak, korang rebus akar daun pandan dan minum selama 40 hari. Petua ini adalah untuk mengecutkan rahim.

Selamat mencuba ya!

from Sehinggit Media News http://ift.tt/2vngWbV
via IFTTT

.

INFO PENTING…!!! JANGAN BELI JIKA TONG GAS ADA TANDA INI! INI SEBABNYA… SILA KONGSIKAN UNTUK KESELAMATAN ANDA

Sudah menjadi kebiasaan bagi kehidupan sehari hari kerana sudah seluruh penduduk rakyat malaysia memakai gas untuk memasak.

Baru baru ini beredar satu gambar yang di dakwa peniaga nakal menggunakan helah untuk mengaut keuntungan Lebih dari masyarakat yang kurang teliti .

Dalam akaun tersebut menjelaskan bagai mana seorang peniaga yang tidak bertanggung jawab cuba menipu dengan cara mengurangi jumlah isi gas dalam tong lalu menambah berat pada tong dengan cara menampalkan sekeping besi pada tong gas tersebut.

Sudah tentu dengan adanya penipuan seperti ini gas dalam tong akan cepat terasa habis dari biasanya,Sila perhatikan sebelum membeli.

Berikut Perkongsian Yang Di viralkan :

Hanya sekedar informasi kalau anda mendapai tong gas yang ada tempelan besi jangan kerana besi yang di tempelkan pada tong bertujuan untuk mengurangi berat gas sudah tentu ia amat merugikan si pemakai

(Posted by : Najwa Azzura pada 25 march 2015)

.

 

INFO PENTING…!!! JANGAN BELI JIKA TONG GAS ADA TANDA INI! INI SEBABNYA… SILA KONGSIKAN UNTUK KESELAMATAN ANDA

INFO PENTING…!!! JANGAN BELI JIKA TONG GAS ADA TANDA INI! INI SEBABNYA… SILA KONGSIKAN UNTUK KESELAMATAN ANDA

Sudah menjadi kebiasaan bagi kehidupan sehari hari kerana sudah seluruh penduduk rakyat malaysia memakai gas untuk memasak.

Baru baru ini beredar satu gambar yang di dakwa peniaga nakal menggunakan helah untuk mengaut keuntungan Lebih dari masyarakat yang kurang teliti .

Dalam akaun tersebut menjelaskan bagai mana seorang peniaga yang tidak bertanggung jawab cuba menipu dengan cara mengurangi jumlah isi gas dalam tong lalu menambah berat pada tong dengan cara menampalkan sekeping besi pada tong gas tersebut.

Sudah tentu dengan adanya penipuan seperti ini gas dalam tong akan cepat terasa habis dari biasanya,Sila perhatikan sebelum membeli.

Berikut Perkongsian Yang Di viralkan :

Hanya sekedar informasi kalau anda mendapai tong gas yang ada tempelan besi jangan kerana besi yang di tempelkan pada tong bertujuan untuk mengurangi berat gas sudah tentu ia amat merugikan si pemakai

(Posted by : Najwa Azzura pada 25 march 2015)

.

Kegunaan Daun Pandan Selain Untuk Masakan Yang Korang Memang Tak Sangka!. Lepas Ni Tanam Pokok Pandan Sendiri Boleh Guna Hari-Hari…


Daun pandan sebenarnya banyak khasiat yang korang tak tahu. Bukan sahaja digunakan untuk memasak, daun pandan juga ada 4 khasiat lain. Nak tahu apa? Jom baca kat bawah ni :

Kegunaan pertama, korang rebus beberapa helai daun pandan dengan sukatan 2 gelas air. Didih hingga air tinggal setengah gelas. Lepas rebus, korang biar ia jadi suam dan minum air tersebut. Petua ini untuk menurunkan tekanan darah tinggi korang. Boleh amalkan sentiasa ya!

Minum air pandan yang direbus secara konsisten membantu membunuh kuman dalam darah.

Ya, air pandan boleh melicinkan kulit anda. Cara-caranya? Dapatkan air pandan sebanyak 5 titik dan amalkan minum air perahan itu bersama pisang ya.

Khas untuk wanita yang baru melahirkan anak, korang rebus akar daun pandan dan minum selama 40 hari. Petua ini adalah untuk mengecutkan rahim.

Selamat mencuba ya!

from Sehinggit Media News http://ift.tt/2vngWbV
via IFTTT